Gå til sidens hovedinnhold

Sjefen for Original Gangsters: - Vi har etablert oss i Norge

Han styrer en av Sveriges mest voldelige gjenger. Nå er de i Norge. Se video.

- Jeg er president for Europa. Vi har etablert oss i Norge, Nederland og Tyskland.

Det sier Denho Acar til Nettavisen. Han er den ubestridte presidenten og grunnleggeren i Original Gangsters (OG), en kriminell organisasjon som startet i Göteborg på begynnelsen av 90-tallet. Gjengen har i årevis ligget i krig med ulike bander i Göteborg, og har vært involvert i en rekke voldsepisoder.

Narkotika
- De driver blant annet med inndrivingsvirksomhet, narkotikakriminalitet og grov våpenkriminalitet. De bærer våpen for å forsvare seg. Hver og en av de enkelte kriminelle har sin egen agenda og driver med ulike typer kriminalitet. Medlemmene får beskyttelse fra organisasjonen, sier operativ sjef, Sven Alhbin ved länskrim i Västra Götaland til Nettavisen.

Før jul sprengte svensk politi en stor narkotikaliga med utspring i Bergsjön, bydelen i Gøteborg der flere av OG-medlemmene kommer fra. En av de arresterte var også tilknyttet OG (ekstern lenke).

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

Se video her:

HTML EMBED

Nettavisen møtte Original Gangsters nåværende svenske leder, underboss Mahad, i Göteborg. I tv-intervjuet over lover han å hjelpe sine norske «brødre» hvis de trenger hjelp. Han forklarer de lange gjengkrigene slik.

- Vi tar aldri dritt fra noen. Vi lar ingen trå oss på tærne.

På spørsmål om hvor langt gjengen går for å beskytte sine interesser, sier han:

- Så langt vi må, selv om det betyr at noen må gå, sier Mahad. Med «å gå» mener Mahad tydelig at de er villige til å ta liv. Det har OG-medlemmer gjort før.

Etterlyst for mordbrann
Acar selv har bodd i eksil i Tyrkia siden 2007. Han er etterlyst for mordbrann av svensk politi, men Tyrkia har ingen utleveringsavtale. To personer er dømt for å ha kastet en brannbombe inn i kafé Vasagatan i november 2006, men politiet mener at det var Acar som sto bak. Det skjedde en uke etter at Acars egen Jaguar hadde blitt sprengt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Acar og sju andre OG-medlemmer ble også arrestert, mistenkt for drapsforsøk på Naserligaens leder, Naser Dzeljilji, i august 2006. Naser ble skutt i et parkeringshus i Göteborg men overlevde. Politiet har aldri fått nok bevis til å sikte noen for drapsforsøket. Samme natt som Naser ble skutt, ble det også skutt mot pizzeriaen til Acars bror. Politiet fryktet at en ny gjengkrig mellom bandene hadde brutt løs.

- For mye skyting
Naserligaen ble kjent i Norge etter Nokas-ranet. To av ranerne, Ikmet Kodzadziku og Jusuf Hani, er medlemmer i ligaen. De var også med 4. juli 2001 da det brøt ut skuddveksling mellom Original Gangsters og Naserligaen på Näset badeplass i Göteborg (ekstern lenke). Midt på dagen, mens badegjestene nøt solen, begynte de to gjengene å skyte på hverandre. En i Naserligaen ble truffet i brystet, men døde ikke. Måneder før hadde OG skutt mot ligaens spilleklubb i Friggagatan i Göteborg. Hendelsene førte til at Sverige satte i gang en storsatsing på bekjempelse av gjengkriminalitet.

I krig med Bandidos
- Dessverre har vi hatt altfor mye skyting. En del med dødelig utfall. Problemet er at det finnes så mye illegale våpen som strømmer inn fra Europa, og der har vi definitivt ingen kontroll. Med det åpne EU så finnes det ingen grensekontroll som kan hindre disse mengdene av våpen, sier operativ sjef, Sven Alhbin ved länskrim i Västra Götaland til Nettavisen.

I dag sier Original Gangsters selv at de bare er i krig med Bandidos. Også den krigen strekker seg år tilbake, og startet med det mye omtalte «Persienmordet» i Göteborg i 2002. OG-medlem Goran Kotaran, alias Leon, drepte lillebroren til en av lederne i daværende X-team, i dag Bandidos. Kotaran har senere erkjent flere drap, og kan være Sveriges verste massemorder gjennom tidene.

I 2007 var OG i flere konflikter med den kriminelle gruppen Asir. Det året blusset også krigen med Bandidos opp igjen, da OGs nestleder Wojtek Walczak ble angrepet av Bandidos.

- De vil ha fred, men det vil ikke vi. De skal vekk fra Sverige, sier Denho Acar til Nettavisen.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene