*Nettavisen* Nyheter.

Sjefens syke spiontriks

Du tror det ikke før du ser disse bildene.

26.10.06 15:18

Se bildespesial nederst. Har du sett noen av duppedittene i bruk? Kontakt oss her

Selskaper som selger overvåkningsutstyr merker en stadig økende pågang fra bedrifter som trenger avlytting eller kameraovervåkning av arbeidsplassen.

- Vi har mer og mer å gjøre, sier Frode Olafsen, daglig leder av Pro Tech AS, som står bak nettbutikken Spyshop.no til iOslo.no.

Han selger hva det skal være av overvåkningsutstyr. Hvis du har lyst på et knappenålskamera skjult i en bok, eller et slips med kamera, så er det hit du kommer. Og interessen er det ingenting å si på.

- Det er i all hovedsak bedrifter som kommer til oss. De har behov for å overvåke varelagre eller andre ting, og ser på hvilke løsninger vi kan tilby, sier han.

Avslører sjefer
Så langt er det tre store saker som er avslørt der arbeidsgiveren regelrett har spionert på sine egne ansatte.

Et bilverksted i Sandnesområdet hadde problemer med at verdisaker forsvant fra garderobeområdet. I stedet for å gi klar beskjed til de ansatte, bestemmer ledelsen seg for å ta saken i sine egne hender. Saken ble etterforsket av Datatilsynet.

Eierne av en fiskebil fra Egersund mistenkte ansatte for å stjele av lasset. De leide et lokalt sikkerhetsfirma som monterte skjulte kamera i bilen. Problemene startet da signalet fra kameraet slo inn på skjermer rundt torget i Sandnes der bilen sto. Naboene kom til bilen og lurte på hvorfor de ansatte var på tv. Politiet etterforsket saken.

Eieren av et bilverksted i Bodø informerte ansatte om at det fantes overvåkningskamera i lokalene. Det han ikke sa var at teknikken fungerte slik at han kunne overvåke verkstedet selv når han var på ferie i Spania.

- Må merkes
Datatilsynet legger også merke til trenden med at bedriftseiere overvåker sine ansatte. De setter ikke pris på praksisen, og mener det er ganske klare retningslinjer.

- Selv om du sier at du skal overvåke et rom eller noe sånt, så må det merkes tydelig. Prinsippet er at de ansatte skal vite hvis og når de er overvåket. Det er ulovlig og straffbart å bryte disse reglene, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til iOslo.no.

Ifølge Frode Olafsen er lydopptak like populære som video. Ofte kan det være eget behov for å dokumentere kontraktsforhandlingen uten at motparten vet det, eller man kan ha mer dystre hensikter.

Lovverket er nemlig slik at du kan fritt ta opp dine egne samtaler, altså der du deltar selv, men ikke samtaler der bare andre snakker fritt.

- Det er ganske mange som er interessert i skjulte opptakere av forskjellige typer. Kvaliteten er veldig god, og man får med alt som blir sagt, selv i ganske store rom, sier han.

Gjemmer mikrofoner
Selv om de fleste nøyer seg med en diktafon, eller mikrofon de bærer på kroppen, er det noen som insisterer på mindre mikrofoner med sender.

- Det er vel ikke tvil om at det er noen som legger igjen en mobiltelefon som tar opp i rommet, eller skjuler en mikrofon på en annen måte. Vi informerer dem om regelverket, men det er kjøperen som står ansvarlig for bruken, sier han.

Han mener grensene for hva nordmenn synes er akseptabelt har blitt flyttet betydelig de siste årene.

- Folk ser mulighetene som ligger i passiv og aktiv overvåkning, og benytter seg av det. Vi har valgt oss et konsept der vi ikke har en åpen butikk, og dermed har vi nesten bare seriøse kunder, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.