*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk denne skrekksjåføren (29)!

Familiefaren må være i nærheten av norgesrekorden i flest brutte trafikkregler på kortest mulig tid.

(iOslo.no) Den 29 år gamle mannen, som kjørte en Porsche, hadde to uker forut for den elleville biljakten mistet førerkortet, etter å ha kjørt for fort på vei til jakt. Den 18. september i fjor, cirka klokken 19.35, overholdt han ikke vikeplikten for en politibil i krysset mellom Bogstadveien og Jacob Aalls gate.

29-åringen kom kjørende på Jacob Aalls gate i retning Ullevål, møtte politibilen i krysset, og måkte over til venstre i retning ring 2. Dette var imidlertid bare starten.

Ville stikke av
Men mannen var ikke spesielt giret på å bli stoppet uten førerkort, og bestemte seg for å stikke av fra politiet. Dermed begynte jakten, hvor den 29 år gamle familiefaren nærmest må ha satt norgesrekord i trafikkforseelser og -forbrytelser.

Først, i Bogstadveien, krysset han en heltrukken, dobbel sperrelinje og la seg over i motgående kjørefelt. Deretter kjørte han på rødt i lyskrysset og svingte til venstre (noe som er ulovlig) ned Kirkeveien. Flere fotgjengere måtte flytte seg for ikke å bli påkjørt av mannen.

Her ser du mannens elleville rute (Saken fortsetter under kartet):

HTML EMBED

Brukte sykkelfeltet
Deretter kjørte 29-åringen i retning Frognerparken, kjørte mellom trikkeholdeplassene ved Middelthuns gate, og kjørte på rødt i påfølgende kryss.

- Vi ser svært alvorlig på den type hasardiøs og uforsvarlig kjøring gjennom Oslo sentrum. Han kjører på en måte andre ikke forventer, og det er det som gjør faren så stor, sier politiadvokat Bjørn Sæther ved Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Da han kom forbi hovedinngangen til Frognerparken, kjørte han like godt forbi biler ved å kjøre inn på parkeringsplassen foran parken. Deretter presset han seg forbi flere biler ved å kjøre i sykkelfeltet mellom Frognerparken og Frogner plass.

- Hasardiøst
I rundkjøringen i Frogner plass, som har en trikkeholdeplass i midten, durte sjåføren rett gjennom, over trikkeskinnene. Da måtte politiet gi opp jakten på Porschen, men meldte fra på politiradioen.

- Hvis patruljen vurderer at videre forfølgelse utsetter medtrafikanter for stor fare, gir de opp jakten av hensyn til sikkerheten. Her var det masse folk i nærheten, og politiet mente kjøringen var så hasardiøs at de ikke ville bidra til ytterligere eskalering, sier Sæther.

29-åringen ble igjen oppdaget av en ny politibil bare minutter senere, i Drammensveien ned mot Skøyen. I rundkjøringen der Drammensveien møter Gustav Vigelands vei, kjørte han sportsbilen i høy hastighet på innersiden av bilene, og dro gjennom rundkjøringen på yttersiden.

Ifølge vitneobservasjoner måtte flere av de andre bilene bremse kraftig opp, og foreta unnamanøvrer for å unngå kollisjon.

Kjørte på fortauet
Porschen ble ført videre tilbake opp Drammensveien, nå i retning Bygdøy allé. Da han kom til krysset mot Halvdan Svartes gate, hvor det sto flere biler i kø, kjørte han opp på fortauet og fortsatte gjennom krysset på rødt lys.

Deretter la han seg over i venstre kjørefelt, kjørte rett over lyskrysset ved Bygdøy Allé på rødt lys og fortsatte inn Drammensveien. Der måtte politibilen gi opp forfølgelsen, men de hadde tatt bilens registreringsnummer.

Ifølge tiltalen tok den ville ruten bare et par minutter. Sæther kan ikke si med sikkerhet hvor langt tid politijakten tok.

Senere på kvelden ble 29-åringen oppsøkt av en sivil politipatrulje på sin hjemmeadresse, hvor han erkjente de fleste forholdene. Han har selv forklart at han ikke husker mange av enkeltepisodene, men har sagt seg skyldig i de fleste tiltalepunktene.

Familiefar
Mannen har selv forklart at han har samboer og et lite barn, og at han derfor bare burde få samfunnsstraff. Det var imidlertid retten ikke enige i.

- Det er viktig å sende ut et signal til folk om at det er uakseptabelt å kjøre på en så uforsvarlig måte, og å utsette folk for så stor fare, sier Sæther.

I alt ble 29-åringen dømt for ti brudd på vegtrafikkloven, fordelt på 30 tiltalepunkter, og fikk for det 60 dager ubetinget fengsel. I tillegg ble førerkortet inndratt i 18 måneder, og saksomkostninger på 15.000 måtte han også betale.

- Dette er en streng straff etter veitrafikkloven. Mange av overtredelsene er bøteforhold, men måten det skjedde på mener vi er skjerpende. Politiet er fornøyd med dommen, sier politiadvokaten.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.