Under en ryddeaksjon i Vaterfjorden utenfor Svolvær, fant dykkere alt fra toaletter til bildekk på havbunnen, skriver NRK.

Selv om det ofte er turistene som får kjeft for å forsøple den nydelige nordnorske naturen, så beviser dette at lokalbefolkningen også må skjerpe seg, mener dykkerne.

- Vaterfjorden er et fantastisk dykkermål som vi besøker jevnlig. Undervannsnaturen er vårt turområde og vi finner tidvis urovekkende mye søppel. Vaterfjorden har tydeligvis blitt benyttet som dumpingplass, sier dykker Vidar Skålevik fra Wedive til Nettavisen.

Nærheten til veien gjør at mange dumper mye søppel her, mener Skålevik.

- «Ut av syne ut av sinn»-mentaliteten lever dessverre enda. Vi ønsker å ferdes i uberørt undervannsnatur, men det er ikke det viktigste her. Vi kjenner ikke til omfanget av langtidsvirkningen av marin forsøpling i næringskjeden, men det er ingen tvil om at det er skadelig, sier Skålevik.

1500 kilo søppel

Dykkerne fant blant annet vaffeljern, stekeovner, radioer, toaletter og bildekk på havbunnen - gjenstander som mest sannsynlig ikke tilhører turister, men de som bor i området.

I løpet av to og en halv time hentet de opp 2,5 kubikk søppel. Dykker Marcus Krogtoft antar at det var rundt 1500 kilo søppel som ble dratt opp fra havbunnen, skriver NRK.

- Ubehagelig lang liste

Ryddeaksjonen ble arrangert av dykkere fra Harstad Sportsdykkerklubb, Hadsel Undervannsklubb, Bodø Sportsdykkerklubb og Ishavsbyen Dykkerklubb i Tromsø.

Dykkerne er vant til å finne merkelige gjenstander på havbunnen.

- Vi finner det meste på bunnen. På tidligere ryddeaksjoner har vi tatt opp blant annet handlevogner, en traktor, fiskeredskaper (som fortsatt fisker) og kasseapparat. Listen er ubehagelig lang, sier dykker Siv Pedersen fra Wedive.

- Har dere en oppfordring til folk som slenger fra seg alt mulig i fjorden?

- Ikke kast søpla i matfatet ditt!

Har du sett denne populære videoen?