*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk hvor du ser nordlys

Du kan oppleve nordlys så langt sør som til Spania! Nå forteller Storm om det blir å se der du bor!

08.03.07 15:35

Skal vi tro værprofetene betyr hvitt nordlys at det kommer snø, mens rødlig nordlys varsler uvær. Fenomenet er uansett et nydelig skue, naturens eget lysshow!

Klikk på bildet for å forstørre.

Også i Sør-Norge
De fleste forbinder nordlys med Nord-Norge og mørketid. Men du kan faktisk se nordlys så langt sør som til Spania dersom det er kraftig nok! Fra fredag 9. mars forteller Storm Weather Center om det blir nordlys akkurat der du bor!

Se varselet i Været på TV 2 kl 21.20!

- Det er jo veldig kjekt å se på, og vi har hatt lyst til å varsle nordlys lenge, forteller Eli Kari Gjengedal i Storm. Men det har altså ikke blitt noe av før nå.

Gikk jorden rundt
Det var et «stunt» i januar som gjorde at nordlyset nå blir en fast del av værmeldingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I forbindelse med Nordlysfestivalen i Tromsø varslet vi nordlyset for første gang, mest for morro skyld, forteller Eli Kari. Varselet gikk jorden rundt! Vi fikk store oppslag i japanske aviser, og oppdaget at veldig mange turister kommer til Norge bare for oppleve nordlys. Så vi skjønte at vi var nødt til å fortsette med varslene!

Klikk i bildet øverst på siden for å se varselet fra januar!

Storm klarer å varsle nordlys to tre dager frem, og hoteller og reisearrangører kan nå fortelle gjestene sine hva de har vente i god tid på forhånd.

Her er dagens nordlysvarsel!

Klikk på bildet for å forstørre.

På TV og nett
Nordlyset skapes av ladde partikler fra solen som fanges opp av jordens magnetfelt. Jo sterkere utbruddene er på solen, jo sterkere blir nordlyset, og jo lengre sør kan det oppleves. Styrken graderes fra en til ni.

- Styrken må være over fem, og det må være klarvær over så store områder at mange kan se nordlyset for at vi skal varsle det på TV, forteller Eli Kari.

Men på værsidene i Nettavisen finner du nordlysvarsel hver dag! Der finner du også en engelsk utgave av varselet.

Nordlysvarslingen lanseres under et seminar på Voksenåsen i Oslo fredag 9. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.