*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk hvor mange flyktninger din kommune tar imot

MANGE PÅ VENT: Ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) viser at det nå sitter 5300 flyktninger rundt om på mottakene, som venter på at en kommune skal svare ja og ønske dem velkommen. Illustrasjonsfoto: Tore Meek/NTB scanpix

Norske kommuner må ønske 13.000 flyktninger velkommen til bosetting i år, for å ta unna behovet. Her kan du sjekke hva din kommune gjør.

21.05.15 09:52

OSLO (Nettavisen): Bosettingen av flyktninger i kommunene ligger så langt i år bedre an enn på samme tid i fjor, men etterslepet er fortsatt stort. Det er før politikerne eventuelt beslutter å ta et ekstra krafttak for å møte den største flyktningekatastrofen verden har sett siden 2. verdenskrig. Forhandlingene om dette fortsetter i Stortinget fredag.

Sjekk hvordan din kommune ligger an med bosettingen i tabellen nederst i saken.

5300 på vent

Ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) viser at det nå sitter 5300 flyktninger rundt om på mottakene, som venter på at en kommune skal svare ja og ønske dem velkommen. Mange har ventet lenge. I snitt må en flyktning vente ni måneder fra vedtak til bosetting.

- Vi har langt igjen. Behovet i år er bosetting av 13.000 flyktninger, og vi har 8300 plasser så langt. Det er før man eventuelt tar beslutning om bosetting av ytterligere 10.000 de neste årene, sier stabsdirektør Bjørn Holden i IMDI til Nettavisen.

Nøler med å svare Horne

Nettavisen skrev tirsdag om hva kommunene så langt har svart på inkluderingsminister Solveig Hornes (Frp) tilleggsanmodning om bosetting av ytterligere flyktninger i 2015 og 2016. En rekke kommuner har allerede svart nei, mens flere har bedt om utsatt svarfrist. Fire kommuner - Tromsø, Overhalla, Hvaler og Trondheim - hadde per 19. mai gitt positivt og tallfestet svar til departementet.

Les også: 10.000 Syria-flyktninger? Dette svarer kommunene

- Nasjonal dugnad

- Jeg vil absolutt oppfordre de andre kommunene til å følge Tromsø. Jeg synes de om så skal holde ekstraordinære kommunestyremøter for å få dette i havn. Dette er en viktig nasjonal dugnad og den må vi gjøre sammen, sier Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort (H) til P4.

De siste tallene viser at 157 kommuner har sagt ja til å bosette det antallet de er blitt bedt om for 2015. 33 sier nei til bosetting. 57 kommuner har ikke gjort vedtak. Mange bosetter færre enn det de er anmodet om.

KOMMUNETALL: I tabellen kan du søke opp din kommune og se hvor mange flyktninger den er blitt bedt om å ta imot og hva vedtaket ble.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag