Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk naboens «egentlige» lønn

Foto: TV2 Interaktiv
Sist oppdatert:
Skattelistene forteller deg hva naboen har i alminnelig inntekt - et tall som sier lite om naboens reelle lønnsinntekt.

Er du nysgjerrig på hva naboen din tjener? Eller om kollegaen din får mer i lønn enn deg?

Skattelistene som ble sluppet i natt, viser bare alminnelig inntekt, formue og utlignet skatt. Tallet for alminnelig inntekt er imidlertid langt i fra det samme som personens reelle lønnsinntekt.

I realiteten har folk svært ofte en langt høyere lønn enn den inntekten som oppgis i skattelistene.

- Nettoinntekt kan være svært langt ifra det en person virkelig tjener. Og formuestallene kan være enda lengre fra virkeligheten, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Kjente tall og skatteprosenter
Men det er mulig å beregne hva folk egentlig tjener. For vanlige lønnsmottakere gir Nettavisens modell en tilnærmet nøyaktig beregning av folks reelle lønn.

Vi kjenner tallene for alminnelig inntekt, utlignet skatt og formue.

- Ettersom vi også kjenner satsene for trygdeavgift og toppskatt er det mulig å regne seg bakover til den enkeltes bruttoinntekt, sier Pedersen.

På Nettavisen og NA24s skattesøk gjøres beregningen automatisk: Her kan du beregne reell inntekt.

Halvorsens relle inntekt
Tar vi for eksempel for oss nåværende Kunnskapsminister, tidligere finansminister og leder i SV, Kristin Halvorsen, ser vi at hun hadde en netto inntekt på 928.240 kroner.

Som skjermbildet under viser beregningen på Nettavisens skattesøk at Halvorsens ”egentlige” inntekt i 2009 var på over millionen – nærmere bestemt 1.058.827 kroner. Slett ikke dårlig for en av landets fremste sosialister.

Om beregningene:
Nettavisens / NA24s beregninger gir en tilnærmet nøyaktig beregning av personinntekten for vanlige lønnsmottagere – med visse unntak:

Modellen vil ikke være nøyaktig for pensjonister og selvstendig næringsdrivende, blant annet har disse en annen trygdeavgift.

Modellen tar heller ikke hensyn til 80-prosentsregelen ved godtgjørelsesfradrag for aksjeutbytte og for personer med BSU-sparing.

Modellen tar heller ikke høyde for særfradrag og spesielle skatteregler som gjelder skatteytere i finnmark og Nord-Troms.

Modellen kan heller ikke brukes i de tilfeller der kombinasjonen av alminnelig inntekt og utlignet skatt gir en personinntekt lik null.

Nettavisen tar ikke ansvar for feil som skyldes feil i datagrunnlaget.

Husk også at ligningstallene ikke er endelige. Tallene tar ikke hensyn til at ligninger kan bli påklaget og endret på viktige punkter.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!