RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekker ikke gamle overgripere

(TV 2)
Sist oppdatert:
Han fikk 725.000 kroner i erstatning etter å ha blitt seksuelt misbrukt på barnehjem, men kvinnen som forgrep seg jobber fortsatt på barnehjemmet.

I 26 år holdt det tidligere barnehjemsbarnet på en hemmelighet.

- Jeg ble seksuelt misbrukt fra 13-årsalderen til jeg var 15 på et privat barnehjem som Oslo kommune betalte. Det skjedde på hver nattevakt, forteller det tidligere barnehjemsbarnet.

Nylig tok han kontakt med Oslo kommunes vederlagsordning for tidligere barnehjemsbarn. Utvalget festet lit til hans detaljerte forklaring om de seksuelle overgrepene, og han fikk utbetalt 725.000 kroner.

Jobber fortsatt
Men, den navngitte overgriperen gjorde ikke utvalget noe med.

- Hun jobber fortsatt på barnehjemmet. Det er fælt at hun kan misbruke andre unger, sier han.

Så langt har 275 personer blitt trodd når de har fortalt om overgrep. Men ingenting blir gjort for å sjekke om de navngitte overgriperne fortsatt er i systemet.

- Det ligger utenfor det som er meningen med kartleggingen, sier Berit Rannestad, sekretariatsleder i Vederlagsutvalget i Oslo kommune til TV 2 Nyhetene.

Taushetsplikt
Dermed gjør ikke utvalget noe med navnene, og taushetsplikten forhindrer dem i å gi navnene videre. Det kan gå utover dagens barnehjemsbarn.

- Forutsatt at de navngitte personene som er oppgitt som overgripere faktisk har begått seksuelle overgrep mot barn, så forhindrer den taushetsplikten en mulig beskyttelse av andre barn i institusjoner, sier Dr. juris Elisabeth Gording Stang ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Det er et klart brudd på barnekonvensjonen, som sier at man uansett skal forhindre overgrep.

Forsvarer ordningen
Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo Sylvi Listhaug (Frp) forsvarer ordningen.

- Vederlagsutvalget skal ikke ta stilling til skyldspørsmålet. En av forutsetningene for at folk går til utvalget er at opplysningene er taushetsbelagte, sier hun til TV 2 Nyhetene.

- Det utvalget skal gjøre er å oppfordre de som har navngitte personer om å melde fra til kommunen, slik at vi kan ta affære. Vi ønsker altså ikke at overgripere skal jobbe i Oslo kommune, legger Listhaug til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere