RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekker stjålet bil og hår

Sist oppdatert:
Politiet sjekker nå informasjon om et biltyveri, og ikke ett, men flere ukjente hår funnet på Birgitte Tengs.

Politiet i Haugesund gjør et nytt forsøk på å finne drapsmannen til Birgitte Tengs.

Les også: Birgitte-gåten kan løses

-Jeg vil ikke si at vi gjenåpner saken, for den har aldri blitt avsluttet siden vi den ikke er oppklart. Men vi har noen opplysninger som ikke er fulgt godt nok opp, sier politimester Kaare Kjølberg Songstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Nettavisen.

Flere hår
Minst to hår som ble funnet på avdøde Birgitte Tengs i 1995 er sendt til Østerike for analyse. Det ene ble funnet i på utsiden av hånden hennes. Det andre skal ha blitt funnet på låret til den unge jenta.

-Det er snakk om noen få blant hundrevis av hår. Disse hårene har vært vurdert tidligere til å ikke være aktuelle. Et er fra utsiden av høyre hånd, sier Songstad.

- De ble sendt før sommeren. Vi vet ikke når svarene kommer, sier han.

Matchet til mulig biltyv
Tidligere undersøkelser av hår funnet på Birgitte Tengs vist at flere personer passet til resultatene. Dermed var det flere som kunne ha lagt igjen hårene på Tengs. Disse hårprøvene utelukket samtidig at det var den tidligere drapsdømte fetteren. Problemet er at politiet ikke har kunnet knytte disse hårene til en enkelt person. Håpet er nå at analysene av de nye hårene er så gode at de kan knyttes til en enkelt person.

En av mennene som lenge har vært i søkelyset i saken, er blant den gruppen mennesker som hårene kan stamme fra. Han har hele tiden hevdet han var i Haugesund da drapet skjedde. Nå viser det seg at en bil ble stjålet fra stedet der mannen bodde før drapet på Tengs. Like etter drapet ble det funnet igjen i samme område. Tyveriet kan ødelegge alibiet som mannen tidligere har hatt.

-Ja, biltyveriet er en del av det vi nå vurderer å se nærmere på, sier Songstad.

Flere i søkelyset
- Problemet er at det er flere personer som aldri er sjekket ut av saken, sier advokat Arvid Sjødin som i alle år har representert den tidligere drapsdømte fetteren. Ennå er fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' familie, til tross for at han er frifunnet for drapet.

Saken der fetteren ble dømt til å betale erstatning er forsøkt gjenåpnet to ganger tidligere. Nå, for tredje gang, er den forsøkt gjenåpnet i Agder lagmannsrett. Sjødin regner med at lagmannsretten ikke tar stilling til dette før nye sporene er sjekket ut.

Tror det blir løst
Sjødin tror at politiet kan løse den gamle drapssaken hvis de bare vil. Fra før er det funnet hår på jenta som ikke kan være fra fetteren eller Tengs selv. Disse gamle hårene kan ikke knytte enkeltpersoner til drapet, men de kan brukes til å sjekke aktuelle kandidater inne eller ut av saken. Mannen som skal ha stjålet en bil den aktuelle drapsnatten er innenfor den menneskegruppen som kan ha eid de aktuelle hårene.

-De gamle resultatene kan ikke brukes som fellende bevis, men de kan brukes i en taktisk etterforskning, sier Sjødin. Han håper nå at politiet nå virkelig gjør nettopp det.

Flyttet til utlandet
Birgitte Tengs' fetter, som i mange år var siktet og dømt for drapet, har skapt seg et nytt liv i utlandet.

- Han har klart å gå videre. Det har han klart fordi han flyttet til utlandet. Det er verre for fetterens familie som ennå lever i Norge, sier Sjødin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere