Sjekkes mot Espås/Tengs

Foto: Geir Øverland (Haugesunds Avis)

Dansken som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode, vil også bli sjekket opp mot Geiranger-drapet og drapet på Birgitte Tengs.

16.04.04 16:08

Det bekrefter hovedetterforskerne i Geiranger og Tengs-saken overfor TV 2 Nettavisen.

- Mannen i Danmark vil bli kontrollert opp i mot det vi har i Geiranger-saken. Det er noe vi vil se på i løpet av neste uke, sier etterforsker Asbjørn Hansen i Kripos til TV 2 Nettavisen.

Hansen, som er hovedetterforsker i Geiranger-saken, vil derimot ikke gå inn på hvilke spor i Geiranger-saken de vil sjekke opp mot mannen.

Voldtatt og drept
Trude Espås ble voldtatt og drept i Geiranger 8. august 1996. 11 dager senere ble hun funnet i en steinmur utenfor sentrum. Politiet har så langt avhørt 3000 vitner i saken.

Politiadvoktat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, sier til TV 2 Nettavisen at de ønsker å sjekke mannen opp mot drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995.

- Det er naturlig at vi sjekker det vi har i Tengs-saken opp mot mannen som nå er siktet i Lode-saken. Men vi har ikke foretatt oss noen foreløpig, sier Buberg til TV 2 Nettavisen.

Kobles gjennom DNA
Mannen som er siktet i Danmark knyttes til Lode-saken gjennom en DNA-profil.

Flere DNA-profiler funnet på Lode kan kobles til DNA-prøven dansken avga i desember i fjor i forbindelse med at han ble pågrepet og siktet for voldtektsforsøk mot en nabo i Aalborg.

I opprullingen av saken ble mannen også koblet til en voldtekt i Aalborg sommeren 2003.

Når det gjelder Tengs-saken, så sitter ikke politiet på en fullgod DNA-profil av drapsmannen, man har bare en såkalt mitokondriell prøve.

I Tengs-saken vil politiet derfor måtte støtte seg på andre ting enn bare DNA for å kunne koble mannen til saken.

Tilsvarende er det også i Geiranger-saken, der man heller ikke har noen fullverdig DNA-profil av gjerningspersonen.

Når det gjelder Espås-drapet vil det uansett være interessant for politiet å sjekke om dansken ligner på tegningen man har laget av den mulige gjerningsmannen i forbindelse med drapssaken.

Politiinspektør Aage Nørgaard hos politiet i Aalborg sier til TV 2 Nettavisen at de er forberedt på at den dansken mannen nå vil bli sjekket opp mot flere sedelighetssaker i hele Norden.

Det som gjør mannen interessant er at hvis det viser seg at han stod bak drapet på Lode, viser seg å være en person som har vært villig til å reise langt, og fortalte landet, for å begå kriminelle handlinger.

Selv om Lode ikke ble voldtatt i forbindelse med drapet, utelukker ikke politiet at det ligger seksuelt motiv bak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag