RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geir Øverland (Haugesunds Avis)

Sjekkes mot Espås/Tengs

Sist oppdatert:
Dansken som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode, vil også bli sjekket opp mot Geiranger-drapet og drapet på Birgitte Tengs.

Det bekrefter hovedetterforskerne i Geiranger og Tengs-saken overfor TV 2 Nettavisen.

- Mannen i Danmark vil bli kontrollert opp i mot det vi har i Geiranger-saken. Det er noe vi vil se på i løpet av neste uke, sier etterforsker Asbjørn Hansen i Kripos til TV 2 Nettavisen.

Hansen, som er hovedetterforsker i Geiranger-saken, vil derimot ikke gå inn på hvilke spor i Geiranger-saken de vil sjekke opp mot mannen.

Voldtatt og drept
Trude Espås ble voldtatt og drept i Geiranger 8. august 1996. 11 dager senere ble hun funnet i en steinmur utenfor sentrum. Politiet har så langt avhørt 3000 vitner i saken.

Politiadvoktat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, sier til TV 2 Nettavisen at de ønsker å sjekke mannen opp mot drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995.

- Det er naturlig at vi sjekker det vi har i Tengs-saken opp mot mannen som nå er siktet i Lode-saken. Men vi har ikke foretatt oss noen foreløpig, sier Buberg til TV 2 Nettavisen.

Kobles gjennom DNA
Mannen som er siktet i Danmark knyttes til Lode-saken gjennom en DNA-profil.

Flere DNA-profiler funnet på Lode kan kobles til DNA-prøven dansken avga i desember i fjor i forbindelse med at han ble pågrepet og siktet for voldtektsforsøk mot en nabo i Aalborg.

I opprullingen av saken ble mannen også koblet til en voldtekt i Aalborg sommeren 2003.

Når det gjelder Tengs-saken, så sitter ikke politiet på en fullgod DNA-profil av drapsmannen, man har bare en såkalt mitokondriell prøve.

I Tengs-saken vil politiet derfor måtte støtte seg på andre ting enn bare DNA for å kunne koble mannen til saken.

Tilsvarende er det også i Geiranger-saken, der man heller ikke har noen fullverdig DNA-profil av gjerningspersonen.

Når det gjelder Espås-drapet vil det uansett være interessant for politiet å sjekke om dansken ligner på tegningen man har laget av den mulige gjerningsmannen i forbindelse med drapssaken.

Politiinspektør Aage Nørgaard hos politiet i Aalborg sier til TV 2 Nettavisen at de er forberedt på at den dansken mannen nå vil bli sjekket opp mot flere sedelighetssaker i hele Norden.

Det som gjør mannen interessant er at hvis det viser seg at han stod bak drapet på Lode, viser seg å være en person som har vært villig til å reise langt, og fortalte landet, for å begå kriminelle handlinger.

Selv om Lode ikke ble voldtatt i forbindelse med drapet, utelukker ikke politiet at det ligger seksuelt motiv bak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere