RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjeldent besøk på stranda

Sist oppdatert:
Hundrevis av nysgjerrige badegjester stimler sammen for å få et glimt av en enslig grindhval på stranden utenfor Stavanger.

Hvalen kan bli opp til seks meter lang og tre tonn, melder det internasjonale (!) nyhetsbyrået Associated Press.

Den enslige grindhvalen beveger seg frem og tilbake i det grunne vannet, uvanlig nær stranden utenfor Klepp, sør for Stavanger.

Uvanlig nær
- Det er spesielt at den er så nær badegjestene. De kunne gå helt nær hvalen, sier Kolbjørn Skipnes, konservator og zoolog ved Stavanger Museum, til TV 2 Nettavisen.

Selv har han kun sett videoopptak av hvalen, som trolig er utstøtt av flokken sin. Grindhval er en av artene som strander hyppigst, men Skipnes mener ikke en redningsaksjon er nødvendig foreløpig.

- Det er normalt at den kan svømme på grunt vann. Den opptrer vanligvis i større flokker, det har blitt registrert at flere hundre hvaler har strandet samtidig. Så mange som 1000 hvaler er registrert i en flokk.

Smarte dyr
Zoologen forteller at grindhvalen er et intelligent dyr, som har blitt trent opp til å dukke helt ned til 1600 meters dybde for å hente opp gjenstander fra havbunnen.

- De er svært tillitsfulle, og ikke farlige for mennesker. De er smarte, kanskje derfor er den nysgjerrig og vil se hva som foregår på land, sier han.

Den nesten sorte hvalen har en hvit flekk rundt halsen og tilhører delfinfamilien. Den finnes i alle hav, og spiser fisk og blekksprut. Grindhvalen er vanlig langs norskekysten, og er totalfredet i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere