RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjøforsvaret må legge til kai

Sist oppdatert:
Pengemangel gjør at Sjøforsvaret må kutte dramatisk, og stopper de fleste seilinger med umiddelbar virkning. 20 fartøy blir liggende til kai resten av året.

- Vi har fått en rammereduksjon på 137 millioner kroner, og det innebærer nærmest full aktivitetsstans på våre ordinære fartøy, sier orlogskaptein Pia Width i Sjøforsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Forsvaret må sette i gang en rekke tiltak for å ikke overstige årets budsjett. Det store omstillingsprosjektet som Forsvaret står overfor har nemlig kostet dyrt.

- Forsvarssjefen har funnet ut at vi ikke kommer i mål i år, og det betyr at vi må sette igang en rekke tiltak for å klare budsjettet. Han har derfor bedt de ulike avdelingene om å kutte, sier Width.

Stopper øvelser
For Sjøforsvarets del betyr det at de er nødt til å stanse alle sine seilinger, bortsett fra den aktiviteten som er knyttet til NATO-forpliktelser og annen internasjonal tjeneste. Kystvakten blir heller ikke berørt, og vil seile som normalt.

Det samme gjelder Sjøforsvarets skoler.

- Fra og med i dag og ut året stoppes øvelser og ordinære seilinger for Sjøforsvarets enhet Kysteskadren. Det betyr også at en del vedlikehold må stanses, og vi får rett og slett ikke gjort normaltjeneste, sier orlagskapteinen.

- Dramatisk kutt
Sjef for Kysteskadren, flaggkommandør Trond Grytting, legger ikke skjul på at han synes kuttet er dramatisk.

- Det som er dramatisk er at Marinen i prinsippet blir liggende stille resten av året. Men mitt anliggende er å iverksette kuttene og sørge for at vi får opprettholdt en så god prioritert aktivitet som overhode mulig, sier Grytting til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at de kommer til å holde fokus på ni fartøy som er øremerket for internasjonale tjenester. Enhetens resterende 20 fartøy kommer resten av året til å ligge til kai.

- Kvaliteten, kompetansen og beredskapen vil bli veldig skadelidende på grunn av dette, sier Grytting.

Bruker simulatorer
Mens fartøyene ligger til kai skal mannskapet gjennomføre alternativ trening.

- Vi kommer til å legge opp til et alternativt program som ivaretar kompetanse og trening på en best mulig måte. Det kan dreie seg drill innenfor enkeltmannsferdigheter, om simulatortrening, innføring i nye systemer og annen opplæring, forteller flaggkommandøren.

Han kan ikke huske at Sjøforsvaret har vært gjennom en så dramatisk stans siden oljekrisen i begynnelsen av 1970-tallet.

- Håpløst
Leder i forsvarskomiteen, Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet, reagerer nærmest med vantro og mistenker Forsvarssjefen for å ha mistet fullstendig kontroll med utgiftene.

- Dette burde være helt unødvendig siden forsvaret har et budsjett på nesten 30 milliarder kroner, sier Nybakk til Kanal 24.

- Det brukes penger på ting i Forsvaret som vi må se nærmere på. Det må gå an å spare disse pengene ved å kutte i aktiviteter som ikke har med operativ virksomhet å gjøre.

Nybakk sier til Kanal 24 at hun vil kalle inn Forsvarsministeren, Forsvarssjefen og Generalinspektørene til Forsvaret til møte når Stortinget åpnes i oktober.

Diskuter saken her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere