RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokkert over politikvelning

Sist oppdatert:
- Dette tror jeg er det groveste jeg har vært borti, sier advokat Tor Erling Staff.

Svenske Robert Michael Aconcha-Kohn (44) ble kvalt til døde av Oslo-politiet i 2004. Under en pågripelse på Ansgar hotell dekket de ansiktet hans med en tett anorakkhette som ble bundet fast.

Først 16 minutter senere ble den tatt av, og da sto mannens liv ikke til å redde, skriver Dagsavisen.

Se video på TV 2 Sumo: Politiet fikk 50.000 kroner i bot

- Skulle blitt gjort kjent
Mens tre andre saker der personer dør under pågripelse er blitt gjort kjent siden 1990, har kvelningen fra 2004 ligget skjult.

Dette får høyesterettsadvokat Tor Erling Staff til å reagere.

- Når det er en utrykning fra politiet, og det ender med at et menneske mister livet, klart det er en situasjon som må bli gjort kjent i det offentlige rom. Dette skulle vært gjort kjent da det skjedde, sier Staff til Nettavisen.

Staff har tidligere vært bistandsadvokat i flere de andre politivoldssakene her i landet. Men denne saken synes han er ekstra ille.

- Dette tror jeg faktisk er det groveste jeg har vært borti i forhold til politiansvar, sier høyesterettsadvokaten.

- Selv en femåring vet det
Staff reagerer særlig på metodene som er blitt brukt under pågripelsen.

- Jeg reagerer først og fremst på at det skjer, at polititjenestemenn kan finne på noe slikt under en pågripelse på Ansgar hotell, som var et hotell for rusede mennesker, at de finner på å ta en anorakkhette over hodet på ham og snører til. 15 minutter senere dør han selvfølgelig, sier advokaten rasende.

- Hvor finner man disse politifolkene? Selv en femåring vet at man ikke skal gjøre slik, sier Staff.

Den eneste straffen politiet har fått, er en bot på 50.000 kroner fra Riksadvokaten. Sefo innstilte på henleggelse, og deretter henla Oslo statsadvokatembete saken, ifølge Dagsavisen.

Staff synes det er merkelig at ingen av politifolkene er straffet.

- Hvem er det som var leder for denne utrykningen? Hvorfor har ikke han fått noen straff? Saken blir henlagt, og så slår Riksadvokaten til og gir bare en såkalt foretaksstraff. Hvorfor blir ikke politifolkene tatt da? spør han.

- Nytter ikke å straffe politi
Høyesterettsadvokaten mener dette er nok et eksempel på at det nærmest er umulig å få straffet politifolk i Norge.

- Det nytter ikke å få domfelt polititjenestemenn. Tilliten til politiet tror jeg nesten er ubegrenset, og det oppfatter jeg faktisk som et rettssikkerhetsproblem, sier Staff.

Nå håper han at Riksadvokaten endrer rutinene.

- Jeg håper inderlig at de lærer av dette. Påtalemyndigheten bør utferdige en instruks eller regler slik at man sikrer at slikt, hvor det er tvil vedrørende politiets handlemåter der liv går tap eller det skjer legemsbeskadigelse, at det blir kjent, sier Staff, før han legger til:

- Her har jo også mediene sviktet, det er helt klart. Vanligvis ville det selvfølgelig blitt kjent, men en sikkerhetsventil for at det blir kjent bør det være, sier advokaten.

I fjor døde norskafrikanske Eugene Obiora etter en pågripelse på et sosialkontor i Trondheim. Ifølge rettsmedisinerne døde 48-åringen av kvelning, og som kjent har den saken fått mye oppmerksomhet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere