*Nettavisen* Nyheter.

Sjokkrapport om oppdrettslaks

World Wildlife Fund (WWF) legger torsdag fram en sjokkrapport om norsk oppdrettslaks.

12.05.05 10:53

Rapporten viser at hver fjerde laksefisk i norske farvann er rømt oppdrettsfisk. Problemet er blitt så stort at man bør vurdere å kalle oppdrettslaks som en egen art, mener man i WWF. Og da brytes internasjonale traktater og bestemmelser.

- Slik oppdrettslaksen nå har utviklet seg, spørs det om ikke den bør defineres som en egen art. Både komminsjonen for biologisk mangfold og havrettstraktaten fastslår at det ikke er tillatt å introduserte arter som ikke hører hjemme naturlig, sier Maren Esmark i WWF Norge til TV 2 Nettavisen.

Skremmende
Hun er en av de som står bak utarbeidelsen av rapporten - «On the run – Escaped farm fish in Norwegian waters».

Rapporten blir lagt fram internasjonalt torsdag. Og det er til dels skremmende lesning.

- Rapporten viser at omfanget av rømt fisk er mye større enn man hadde trodd. Det er virkelig blitt et stort problem, sier Esmark videre.

For:

  • I Hardangerfjorden er 9 av 10 fisk en rømling
  • I Namsen var halvparten av laksen rømt oppdrettsfisk.
  • I gjennomsnitt er det 24 prosent innblanding av rømt oppdrettsfisk i laksefangstene langs norskekysten.
  • Årlig rømmer rundt en halv million oppdrettslaks og oppdrettsregnbueørret fra norske anlegg. Samtidig vet vi at at det totale innsiget av villaks hvert år er rundt 700.000.
  • Rapporten viser at syv prosent av de norske lakseelvene er direkte truet på grunn av en svært høy andel oppdrettsfisk i gytebestandene. 20 prosent beskrives «vesentlig påvirket» og 30 prosent som «noe påvirket».
  • - Det har vært mye forskning på dette området de siste årene. Oppdrettslaksen går opp seinere i elvene enn villaksen. Det medfører at de ødelegger de allerede eksisterende gytegropene. Vi får en genetisk utblanding av laksestammene, hvor laksen får en då rligere overlevelsesevne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: www.wwf.no

- I tillegg så han man aspektet med sykdommer. Det er veldig vanskelig å bli kvitt lakselusa så lenge det stå så mye rømt fisk omkring anleggene. Oppdrettsfisken står mer i ro og er dermed mer sårbar for luseangrep, sier Maren Esmark til TV 2 Nettavisen.

Driver skikkelig
Men hun vil legge til at de aller fleste lakseoppdrettere driver på en skikkelig måte. Derfor vil WWF også at det blir innført en miljømerking for oppdrettslaks.

- Det er noen få som ødelegger for alle. Jeg er tror forbrukerne vil spørre om laks fra oppdrettere som ikke har hatt rømming. Dessuten bør også det også bli straff til de som har rømming.

- Derfor bør det innføres merking av oppdrettsfisk, slik at man kan spore tilbake til synderne, sier Maren Esmark til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.