Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokktall om unges alkoholvaner

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Norsk ungdom mellom 15 og 20 år drikker nesten dobbelt så mye som de gjorde på 90-tallet, viser en landsomfattende alkoholundersøkelse. KrF mener dette bekrefter deres utspill om å få rusbrus tilbake på vinmonopolene.

I snitt drikker ungdommene 5,5 liter alkohol årlig. Guttene i denne aldersgruppen drikker mest, med 7 liter alkohol årlig, mens jentene drikker 4 liter alkohol. Det er bortimot en fordobling av forbruket på 90-tallet. Fram til 1998 lå snittforbruket på 3 liter alkohol, skriver Aftenposten.

Forbruket er det høyeste som er målt siden Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) begynte med landsomfattende ungdomsundersøkelser i 1986.

HTML EMBED
Mer liberal alkoholpolitikk

- Vi har ikke noe åpenbart svar på hvorfor det har utviklet seg på denne måten. Men det kan jo spekuleres i om grunnen er den generelle økningen i rusbruk i samfunnet. Og den dramatisk liberaliseringen i norsk alkoholpolitikk kan også ha innvirkning, sier Astrid Skretting i SIRUS til TV 2 Nettavisen.

Det er inntoget av rusbrusen i butikkhyllene etter nyttår som forskerne tror er hovedårsaken til økningen i år.

Rusbrus populært

- Da undersøkelsen ble foretatt i 2002, lå det gjennomsnittlige forbruket blant ungdom på 4,5 liter. Denne ene literen som er kommet til siden i fjor består av rusbrus, sier Skretting.

I alle årskull er forbruket av rusbrus på over 1 liter årlig. Blant 15-16-åringene er drikken mer populær en øl. Og rusbrusen kommer gjerne i tillegg til andre drikkevarer.

- Utspill riktig

- Denne undersøkelsen viser at vårt utspill om å flytte rusbrus tilbake på polet er riktig, sier Per Steinar Osmundnes, sosialpolitisk talsmann for KrF, til TV 2 Nettavisen.

Osmundnes mener det er på tide at de andre partiene også tar stilling til problemet, og konkretiserer politikken sin på dette området.

- Det er sterkt betenkelig når rusbrus plasseres ved siden av cola og potetgull, sier Osmundnes.

Stor interesse ved lansering

Skretting innrømmer svakheter ved undersøkelsen, siden den ble foretatt i februar, rett etter at rusbrusen ble lansert i butikkene. Da var nyhetens interesse stor, og "alle" skulle smake.

- Denne undersøkelsen er en av to undersøkelser SIRUS har foretatt i det siste. Først kom denne, som viste at forbruket blant ungdom har økt, og så kom de med en ny undersøkelse for halvannen måned siden, som viste at det totale forbruket hadde sunket, og at mange ungdommer drakk rusbrus istedenfor øl og vin, sier Jan Ottesen, informasjonsjef i Vin- og Brennevinleverandørenes foreningen (VBF).

Ikke økt konsum totalt

Ottesen påpeker at den siste SIRUS-undersøkelsen ble foretatt i mars og april blant 4000 15-16 åringer, og da var det ikke så stor interesse for rusbrus som da den ble lansert på butikkhyllene ved årsskiftet.

- Salgstallene for første halvår viser ikke økt alkoholkonsum totalt, og det er vanskelig å trekke noen klare konklusjoner, sier Ottesen.

Illegale stoffer økte

Ungdommene ble også spurt om illegale stoffer. Andelen som har prøvd cannabis er på 25 prosent i Oslo, 17 prosent i landet totalt. Andelen som har prøvd ecstasy ligger på 4 prosent i hovedstaden og 3 prosent i resten av landet.

Det har også vært en vekst i andelen som har prøvd kokain, fra 1,5 prosent til 3 prosent.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!