Sju av ti velger å bære frem syke fostre

Norske kvinner velger nå oftere enn før å bære fram alvorlig syke eller funksjonshemmede barn. Det viser en ny studie av 41.000 gravide kvinner i Trøndelag.

Av de 41.000 kvinnene som kom til rutine-ultralyd ved St. Olavs hospital i Trondheim i årene 1987 - 2001, var det 1,4 prosent som fikk beskjed om at det var noe unormalt med fosteret de bar på.

En tredel av de 567 gravide det gjaldt valgte å avbryte svangerskapet, mens sju av ti valgte å bære fram barnet, skriver Aftenposten.

- I ni av ti svangerskap som avbrytes har fostrene dødelige eller svært alvorlige avvik, sier overlege og forskningsstipendiat Kristin Offerdal ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin i Trondheim.

Offerdal har skrevet doktorgradsavhandling om temaet.

- Jeg ønsket å finne ut om det faktisk er slik at det skal stadig mindre alvorlige avvik ved fosteret til før svangerskapet avbrytes. Og jeg ble overrasket da jeg fant at trenden de siste 15 årene faktisk går i motsatt retning, sier hun.

I den siste femårsperioden av årene 1987 - 2001 var det for eksempel 25 prosent av svangerskapene som ble avbrutt på grunn av kromosomfeil, mot 33 og 36 prosent de to foregående periodene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.