*Nettavisen* Nyheter.

Skadd på tivoli

Nok en ulykke har rammet Axels tivoli som ofte besøker Norge.

07.08.06 12:58

Fredag ble nok en person skadd på Axels tivoli, skriver Aftonbladet. Linn Harrysson (13) ble slengt av karusellen «Jumping» i fart da sikkerhetsfestet gikk opp.

- Det kommer til å ta en stund før jeg tør å ta en karusell igjen, sier Linn til Aftonbladet.

Den voldsomme ulykken sendte Linn til sykehuset med hofte, bein og fotskader.

13 ulykker
Dette er langt fra første gang tivoliet, som ofte besøker Norge, har vært rammet av en ulykke.

Aftonbladets undersøkelser har kommet frem til at fredagens ulykke var den 13. på åtte år, og at seks personer har blitt sendt på sykehuset hittil i år.

Dagen etter Linns ulykke fikk en annen 13-åring knekt hoftebeinet sitt i en ny ulykke. Jenta skulle gå på en karusell, men idet hun klatret opp ble karusellen strømførende. 13-åringen ble slengt i bakken og måtte på sykehuset.

Helgens ulykker i Sverige er langt fra de verste på Axels tivoli. I 2003 på Momarkedet falt ei jente (15) 25 meter fra toppen av et pariserhjul. Jenta traff flere andre vogner på vei ned og ble påført alvorlige hodeskader og åpne sår i ansiktet.

Veritas kontrollerer
I Norge er det Det Norske Veritas (DNV) som kontrollerer Axels tivoli. Arild Stølen er leder for park- og tivolitilsynet, og han er ikke bekymret over alle ulykkene på Axels tivoli.

- Sett i forhold til ulykker på andre tivoli som Tusenfryd er dette tallet ikke alarmerende. Axels tivoli er det største tivoliselskapet i Skandinavia, og vi anser dem som veldig seriøse, sier Stølen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Stølen er det en alvorlig ulykke hvert femte år i Norge forbundet med tivoli. Det skjer i gjennomsnitt en mindre alvorlig ulykke i året.

Tilsynet foretar stikkprøver av tivoliutstyr hvert år før sesongen starter i mai. 50 forskjellige karuseller på Axels tivoli ble kontrollert i år, og det ble avdekket få feil, ifølge tilsynet.

- Neppe foreta noe
- Ulykkene i helgen skyldes antakelig at operatøren har gjort en dårlig jobb i det ene tilfellet, mens teknisk svikt sannsynligvis er ansvarlig for den strømførende karusellen, sier Stølen.

Helgens ulykker vil bli undersøkt av det svenske tilsynet, men dette vil ikke ha noen umiddelbare konsekvenser i Norge.

- Vi vil neppe foreta oss noe mer overfor Axels tivoli nå og heller se hva som kommer ut av undersøkelsene i Sverige, sier Stølen,

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.