RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skadd tank i fare

Foto: MMS: Birthe Steen Hansen/iBergen.no
Sist oppdatert:
En tredje tank lekker, etter å ha blitt truffet av metallbiter fra de to tankene som eksploderte i Sløvåg torsdag.

(iBergen.no) - Vår oppmerksomhet er rettet mot denne tanken nå. Den inneholder boreslam og innholdet lekker ut av en sprekk. Vi forsøker å tette hullet, samtidig som vi skal samle opp det som har lekket ut. Forhåpentlig vil vi klare det på en god måte, sier brannsjef i Bergen, Helge Eidsnes.

Iferd med å slukke
Sammen med politiet i Bergen og fylkeslegen i Hordaland, holdt han pressekonferanse om eksplosjonen i tankanlegget på Sløvåg torsdag.

- Det brenner fortsatt, men minimalt. Trolig er brannen blitt slukket nå mens vi har sittet her med dere, sa Eidsnes.

Metallprosjektil
Den tredje tanken har trolig blitt skadet av flygende metallbiter fra eksplosjonen. Den store trykkbølgen sprengte tankene. Livsfarlige metallskrap skjøt i enorm hastighet inn i den ene av i alt 14 tankene som befinner seg på området.

- Det er et under at det ikke gikk liv tapt, eller at skadene var større. Vi vet ikke hvor nære mennesker var eksplosjonen, men en tankbåt lå like i nærheten. Mannskapet ombord kjente varmen og trykket fra eksplosjonen, sier Eidsnes.

- Ikke giftig
Boreslammet som nå lekker ut, skal ikke være giftig. Heller ikke innholdet i de to 4-5000 kubikkmeter store tankene som sprengte er farlig.

- Den ene inneholdt saltsyre og vann, mens den andre var fylt med slumpolje fra tankbåter. Vi har undersøkt stoffene og konkludert med at det ikke innbærer en helsefare for befolkningen. Gassene kan irritere øynene og luftveien, men det er mest allergikere som vil merke dette. Stoffene er ikke radioaktive, som enkelte har spekulert i, sier fylkeslege Helga Arianson.

Berømmer Statoil
Både brannsjefen og politiet skryter av Statoil Mongstad, som var raskt på ulykkesstedet med supplybåt og vannkanon. Ifølge Eidsnes kunne katastrofen vært langt verre uten deres snarrådige hjelp. I kjølvannet av ulykken vil det opprettes en etterforskning, for å avdekke årsaken.

- Det er for tidlig å si ennå hva som utløste eksplosjonen. Etter slukningen vil vi ta oss fram med brøytebil for å komme gjennom vrakmassene, sier Tenold.

Rundt hundre mennesker ble evakuert fra området. Blant disse var både beboere i området og arbeidere i anlegget. I løpet av dagen kan beboerne flytte tilbake til husene sine.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere