Skal bekjempe østeuropeiske bander

Et eget team med erfarne politietterforskere skal ta opp kampen mot østeuropeiske bander som herjer Østlandet.

10.04.07 14:20

Et eget team med erfarne etterforskere fra flere driftsenheter i Vestfold politidistrikt har fått oppgaven med å avsløre omreisende østeuropeiske bander.

- Vil ikke stigmatisere
- Vi har de siste årene registrert kriminelle aktører, hovedsakelig fra Øst-Europa som er på regelrette innbruddsraid over store deler av Østlandet. Det er viktig for oss å presisere at dette er kriminelle personer som ikke må forveksles med alle de dyktige og arbeidsomme mennesker fra blant annet Polen og Litauen som kommer for å gjøre et ærlig stykke arbeid her i Norge. Vi ønsker ikke å stigmatisere en folkegruppe, men vi står nå overfor flere grupper med kriminelle personer fra Litauen og Polen med et usedvanlig høyt aktivitetsnivå. Det er synd at disse få skal ødelegge omdømmet til sine landsmenn som er her for å jobbe, sier politimester Marie Benedicte Bjørnland ved Vestfold politidistrikt ifølge en pressemelding.

Bare de siste to ukene før påske ble tre grupperinger med til sammen 12 litauere pågrepet i Vestfold, hvorav seks er fengslet. Fredag før påske ble to litauere dømt til 30 dagers fengsel etter å ha blitt arrestert fem dager tidligere.

Tar i bruk dataverktøy
Mulighetene som ligger i bruk av dataanalyseverktøy vil stå sentralt i etterforskningen.

- Når gode etterforskere utnytter mulighetene i analyseverktøyet, sammenholdt med etterforskningsmessige funn, er de i stand til å identifisere kriminell aktivitet og avlese typiske karakteristikker ved ulike kriminelle forhold, sier Bjørnland.

Spesialgruppen med navnet «Grenseløs» ledes av politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen. I løpet av våren forsterkes gruppen med folk fra Telemark politidistrikt.

Noe av aktiviteten til de utenlandske grupperingene er ifølge politiet organisert. Målet er derfor også å avdekke bakmennene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag