Gå til sidens hovedinnhold

- Skal de leve på brød og vann?

Det er stor uenighet i justiskomiteen på Stortinget om standarden ved nye Halden fengsel.

- Dette er jo en gulrot for kriminelle utlendinger. Det er jo helt konge å bo et halvår i Halden fengsel. Det blir som å si: «Kom til Norge, gjør dine lovbrudd og ta et år på cella».

Det sier en av Fremskrittspartiets representanter i Stortingets justiskomité om landets nye «luksusfengsel».

Mandag skrev Nettavisen om åpningen av Halden Fengsel, der cellene har flislagt bad og flatskjerm-TV. Veggene i fengselet er dessuten utsmykket med kunst til 6,1 millioner kroner.

Dette står i sterk kontrast til rommet Edith Halvorsen (87) må dele med en annen beboer på Modumheimen sykehjem i Buskerud. Rommet er gammelt og slitt, og uten bad.

Forskjellsbehandlingen har skapt leserstorm, og flere hundre har skrevet inn sin mening på Nettavisen.

Les også: Her bor Edith (87) - der bor fangene
Les også: «Jeg skal bli kriminell når jeg blir gammel»

- Nøkternt møblert
Men hva mener egentlig politikerne som har vedtatt å bygge superfengselet?

Nettavisen har spurt alle partiene som er representert i justiskomiteen på Stortinget, og svarene viser at det er stor uenighet mellom dem om hvorvidt standarden ved fengslet er for god.

- Jeg forstår veldig godt at folk reagerer når man setter enkeltsaker opp mot hverandre slik som dette. Men man kan ikke bygge et nytt fengsel slik at det ser gammelt og slitt ut, sier stortingsrepresentant Tove-Lise Torve fra Arbeiderpartiet til Nettavisen.

Torve mener ikke standarden minner om luksus.

- Det er fornuftig med flislagte bad, også i et fengsel, fordi det er mer slitesterkt og vedlikeholdsfritt enn for eksempel linoleumsbelegg. Ellers er cellene nøkternt møblert med enkle senger og klesskap, sier hun.

Se flere bilder av nye Halden fengsel nederst i saken.

- Jeg blir opprørt
Høyres André Oktay Dahl sier han blir opprørt over å høre historien om Edith (87).

- Jeg har overhodet ikke problemer med å skjønne reaksjonene når dette settes opp mot hverandre. Mange eldre mennesker behandles altfor dårlig i rike Norge, og det er en skam.

- Jeg blir opprørt når jeg ser hvordan enkelte mennesker behandles, sier Dahl til Nettavisen.

Han sier at Høyre forventer at det igangsettes en evaluering av hvorvidt standarden ved Halden fengsel virker kriminalitetsforebyggende sammenlignet med andre fengsler.

- Samtidig må vi nå kunne forvente at færre fortsetter å være kriminelle hvis statsrådens løfter og hele Stortingets forutsetninger holder stikk i forhold til nye Halden fengsel, og da vil samfunnet som helhet tjene på det ved at for eksempel eldre mennesker kan føle seg tryggere og færre enn dagens 50-70 prosent får tilbakefall til kriminalitet, sier Dahl.

- Kan ikke ha jordgulv
Senterpartiets Jenny Klinge mener imidlertid at det blir helt feil å sette eldre og kriminelle opp mot hverandre.

- Jeg forstår godt den frustrasjonen som pårørende sitter med når deres eldre ikke blir tatt godt nok vare på, men å sette eldreomsorgen opp mot kriminalomsorgen blir etter min mening feil, sier Klinge til Nettavisen.

Hun påpeker viktigheten av å rehabilitere forbrytere til livet etter soningen, og at jordgulv i cellene da ikke er løsningen.

- For å sikre et trygt og godt samfunn både for yngre og eldre, er det nødvendig å rehabilitere forbrytere til et liv utenfor murene der de helst ikke begår nye lovbrudd, sier Klinge, før hun fortsetter:

- Å kaste innsatte i fengselsceller med jordgulv og la dem leve på brød og vann kan kanskje være tilfredsstillende om det er kun hevn vi er ute etter. Men ønsker vi å forebygge ny kriminalitet, kreves andre metoder, sier Senterpartiets representant i justiskomiteen.

- Trist og uverdig
Frps Åse Michaelsen, sier hun reagerer kraftig på forskjellen mellom Ediths og fangenes fasiliteter.

- Min umiddelbare reaksjon er at når du veier disse tingene mot hverandre, er det noe som er veldig galt. Det er så trist og uverdig at det skal være nødvendig at våre eldre må dele rom og dusj, sier Michaelsen til Nettavisen.

Hun mener mye av årsaken til problemene i eldreomsorgen, ligger i at staten pålegger kommunene mye ansvar, og at det ikke alltid følger penger med.

- Kommunene må prioritere hardt, og regjeringen krever en viss standard ved skoler og sykehjem. Det er ikke alltid kommunene klarer å etterleve dette, sier hun, som mener regjeringen må ta et mer overordnet ansvar for de eldre.

Hennes partikollega Per Sandberg, som også sitter i justiskomiteen, gikk mandag ut og sa at standarden ved fengslet er altfor god. Uttalelsen har fått Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund til å kreve hans avgang.

Les egen sak: - Standarden er altfor god
Les egen sak: - Sandberg bør gå av

- Kaller det Hotell Halden
Også Michaelsen mener det er helt feil å bruke så mye ressurser på Halden fengsel.

- Hotell Halden kaller jeg det. Dette er over alle støvleskaft, sier hun bestemt.

- Frp har stemt for det, men her burde man heller vært nøktern. Hadde de heller hatt en mer nøktern standard, og droppet alt stæsj, kunst, svømmebasseng og lydrom, hadde de kunnet bygge mange flere fengselsplasser, sier hun.

Hun forstår heller ikke hvorfor ikke det kan bo to personer på en celle.

- Vi krever jo det av våre eldre, uten diskusjoner, men det er fangene som skal ha rett til et privatliv, sier Michaelsen.

- Straff å være innestengt
Tove-Lise Torve (Ap) påpeker at dersom folk har begått en kriminell handling, så er det frihetsberøvelsen som er selve straffen.

- Det å være innestengt i et fengsel er en straff som rammer hardt. Og det er ikke slik at jo dårligere forhold det er i fengselet jo bedre virker straffen. Snarere tvert imot, sier Torve.

Hun sier at all erfaring viser at fengsler med funksjonelle løsninger og dyktige fagfolk som tilbyr innhold i soningen, medfører at færre begår nye kriminelle handlinger etter endt soning.

- Jeg mener det er helt feil å sammenligne Halden fengsel med et hotell. Et hotell oppsøker du av egen fri vilje og du kommer og går når det passer deg. Mens i et fengsel blir du innesperret til du har sonet ferdig den dommen samfunnet har satt deg til å sone. Når du er løslatt har du gjort opp for dine ugjerninger, sier Torve.

Hun vektlegger at Stortinget har bevilget penger til Halden fengsel, fordi det er behov for nye soningsplasser.

- Det fremstår derfor litt merkelig at Fremskrittspartiet nå kritiserer beslutningen som de selv var med på å vedtok i Stortinget, sier hun.

SV sitter også i justiskomiteen, men har ikke besvart Nettavisens henvendelser. Venstre og Kristelig Folkeparti sitter ikke i komiteen.

2940

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken