Gå til sidens hovedinnhold

Skal helseundersøke giftbrannofre

Alle som ble syke etter eksplosjonen og brannen i Sløvåg i Gulen i Sogn og Fjordane i fjor skal undersøkes.

Beskjeden om den omfattende helseundersøkelsen kom samme dag som miljøvernminister Erik Solheim besøkte Gulen.

Innrømmet manglende oppfølging
Det var en ydmyk miljøvernminister som kom Sogn og Fjordane onsdag, nær 14 måneder etter giftbrannen på Vest Tanks anlegg i Sløvåg. Erik Solheim (SV) innrømmet blant annet at det ikke har vært en god nok oppfølging av befolkningen som ble rammet av brannen og som opplevde plager i etterkant.

- Jeg sitter med en snikende mistanke om at hvis denne ulykken hadde skjedd i Indre Oslofjord, så hadde vi tatt rev i seilene på en helt annen måte, sa Solheim til TV 2 før ankomst til Gulen.

Solheim sier blant annet at oppfølgingsarbeidet har tatt for lang tid fordi altfor mange statlige instanser skulle ha et ord med i laget.

Bedriften må selv rydde opp
Når det gjelder ansvaret for opprydding, var Solheim klar på at det ligger hos bedriften selv.

- Vi må ikke komme dit hen i Norge at bedrifter kan løpe fra ansvaret for oppryddingen etter sine miljøsynder, sier Solheim til TV 2.

Gulen kommune har ifølge NRK krevd penger fra staten til å bringe kommunens omdømme på rett kjøl igjen etter ulykken. Noen slike løfter kom Solheim ikke med.

Vest Tanks anlegg eksploderte 24. mai 2007. Rundt 200 personer hevder at de har hatt helseplager i etterkant av ulykken, skriver Firda .

Stor helseundersøkelse
Helse Vest sier det nå skal gjennomføres en større helseundersøkelse av folk i Gulen og Masfjorden som har hatt plager, melder Bergens Tidende.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar