RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år.
Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år. Foto: Privat / SCANPIX

Skal hente hjem barna

Sist oppdatert:
Familien til Marita Strøm, som ble drept i Irak, puster lettet ut. Utenriksdepartementet sender ambassadøren i Saudi-Arabia til Nord-Irak, men den irakiske familien er ikke enig i at de Strøms tre barn skal bli hentet til Norge.

En av oppgavene blir å hjelpe den norske familien med å få de tre små barna hjem til Norge. Men det er ikke gitt at den drapssiktedes familie i Irak vil la barna dra til Norge.

- Det er han (den drapssiktede red.anm.) som har foreldrerett til barna. Da kan ikke norske myndigheter bare komme å hente dem, sier den drapssiktedes bror Farhad Osman til TV 2.

Familien har siden drapet ble kjent i helgen tryglet Utenriksdepartementet (UD) om hjelp. Marita Strøm var på ferie med sin mann, opprinnelig fra Nord-Irak, og deres tre barn, da hun brutalt ble drept i byen Sulemaniya. Kort tid etter drapet ble faren til de tre jentene fengslet og siktet for drapet.

UD har tidligere sørget for at Trude Falch, stedelig representant for Norsk Folkehjelp i området, har sett til at barna har det bra. De bor for tiden hjemme hos sin kurdiske tante i byen.

- Jeg var på besøk hos dem senest i dag. Det går fremdeles rimelig bra med dem og de har slått seg til ro. Men innimellom kommer de på at de har vært med på noe grusomt og begynner å gråte. Men som barn kommer de fort over det igjen og er i full fart med leken igjen, forteller Falch til TV 2 Nettavisen onsdag ettermiddag.

Årsaken til UDs beslutning er ifølge Adresseavisen av hensyn til barna til den drepte namsoskvinnen.

- Vi har i tre døgn nå forsøkt å fremskaffe informasjon om situasjonen for de berørte der nede. Tiden jobber mot oss. Fortsatt har vi alt for mange ubesvarte spørsmål i denne saken, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Adresseavisen.

Ambassadør Peter Ræder i Saudi-Arabia forventes å ankomme Sulemaniya tidligst torsdag

Familien i Namsos mottok onsdag meldingen med glede.

- Vi er veldig glad for at det skjer noe konkret. At noen reiser viser jo at noe skjer og at noen vil prøve å få gjort noe med saken, sier familiens talsmann Steinar Olafsen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere