*Nettavisen* Nyheter.

Skal hodelusen til pers

Neste uke starter en nasjonal kampanje mot hodelus.

For andre gang gjennomføres det en nasjonal kampanje mot hodelus i Norge. Det er den frivillige organisasjonen Lusfri Norge som har tatt initiativ til kampanjen.

- Hodelus er kjempevanlig blant små barn, sier Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Hodelusen smitter oftest ved hode/hårkontakt. Små barn er derfor mest utsatt da de i større grad har fysisk nærkontakt med flere.

To prosent hadde hodelus
Ottesen forteller ved en undersøkelse på en osloskole i fjor hadde om lag to prosent hodelus. Videre presiserer han at det er stor variasjon.

- Det er mest lus om høsten, men man må aldri slappe av for lusen er kommet for å bli, sier Ottesen.

Kampanjene holdes to ganger årlig, og vil foregå i helgene i uke 10 og 35.

Økt salg på lusemiddel
- Vi ser at lusemiddelsalget vårt har økt betydelig de siste 5-6 årene, og skolehelsetjenesten har sett samme tendensen. Det eneste man kan gjøre som er forebyggende er å gre med lusekam, sier informasjonssjef i Vitusapotek, Gerd Byermoen til rb.no

Ved at lusesjekken foregår samtidig vil eventuelle smittede personer bli behandlet i samme tidsperiode, på den måten reduseres bestanden betraktelig, og faren ved gjensmitte blir betydelig mindre.

Rådet fra Lusfri Norge er: Sjekk barna med lusekam!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.