*Nettavisen* Nyheter.

Skal lede det norske forsvar

Foto: (Vibeke Johnsen/TV 2 Nettavisen)

Vår nye lille prinsesse får stor mulighet til å forme en kommende dronning-rolle. Men hun kan ikke komme unna regentrollen, overhode for statskirken eller forsvaret.

Den nye prinsessen som ble født 09.13 onsdag morgen, en dag før mor Mette-Marits termin vakte begeistring, ikke minst hos den kongelige eksperten Trond Norén Isaksen. Isaksen ble kjent da han «avslørte» at boken til Anne Diesen og Anne Grosvold, «Norges førstedamer» var full av feil.

Spennende tronfølger

- Det er utrolig spennende at det nå ble en jente, sier Noren Isaksen til TV 2 Nettavisen.

Grunnloven er relativ «kjønnsnøytral» i forhold til om tronarvingen er gutt eller jente, men kvinnelige toppsjefer i forsvaret har det jo ikke akkurat vært flust av. Vår kommende dronning deler sin oppgave med både kronprinsesse Victoria av Sverige og dronning Margrethe av Danmark.

Militær utdannelse

- Margrethe har utdannelse innen marinen og flyvåpenet. Victoria gikk jo militærkurs i fjor, sier Isaksen. Sverige kronprinsesse vil i imidlertid ikke øverstkommanderende for svenskens forsvar. Det er heller ikke hennes far, kong Carl Gustaf.

Når prinsessen blir 18 år, pålegger loven henne å trå til som regent slik kronprins Haakon for tiden gjør når kong Harald er sykmeldt. Hun blir i tillegg overhode for den norske statskirken.

Samfunnsengasjement

- Det har vært tronfølgere og regenter som ikke har gjort så mye ut av sin arv, men vi har også kongelige som prins Charles som jo har engasjert seg veldig i samfunnet, sier Isaksen. Hva den nyfødte prinsessen etter hvert gjør, blir altså opp til henne selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag