RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal undersøke Murmansk-avfall

Sist oppdatert:
Statens strålevern drar nå til Sørvær for å gjøre målinger rundt den russiske krysseren.

Den russiske krysseren «Murmansk» strandet ved Sørvær på kysten av Finnmark i 1994. I 14 år har innbyggerne i fiskeribygda levd i troen om at det havarerte skipet ikke utgjorde noen helsetrussel. På mandag kom nyheten at det var blitt funnet en radioaktiv kilde om bord i det gamle krigsskipet. Nå rykker myndighetene ut til fjærsteinene utenfor Finnmarkskysten ut for å undersøke vraket.

Les også: - Jeg snakker sant

Gjennomføres umiddelbart
Fiskeriminister Helga Pedersen har i etterkant av mandagens avsløringer, blitt anklaget for å ha tilbakeholdt opplysninger om forurensningsfaren ved skipet. Pedersen avviser at hun har løyet til lokalbefolkningen om Murmansk-avfallet.

Fiskeri- og kystministeren sier at den nye informasjonen om at Murmansk kan inneholde radioaktive kilder blir behandlet som svært alvorlig, og at vraket nå vil bli undersøkt på nytt.

- Jeg har bedt Kystverket i samarbeid med Statens strålevern om å umiddelbart gjennomføre en befaring av vraket Murmansk. Fagetatene ankommer i dag Sørvær for å undersøke om vraket inneholder miljøfarlige stoffer og radioaktive kilder. Så snart fagfolkene har dokumentert fakta om forurensingssituasjonen tilknyttet Murmansk, vil jeg ta stilling til hva som skal gjøres med en eventuell forurensningskilde, sier Helga Pedersen i en pressemelding.

I tillegg til vannprøver, skal strålevernet også ta prøver av sedimenter, tang og fisk i området skipsvraket, skriver Finnmark Dagblad.

Les også: Frykter helseskader fra «atomvrak»

Skal ordne opp nå
To ansatte fra Statens Stråleverns beredskapsavdeling reiste tirsdag til Sørvær for å undersøke vraket. De skal etter planen undersøke vraket i to dager før de reiser tilbake med prøvene. Svaret på prøvene vil foreligge neste uke.

Les også: Raser etter ny «Murmansk»-avsløring

Etter et hastemøte med Hasvik-ordfører Eva Husby, beklaget ministeren tirsdag ettermiddag at undersøkelsene av skipsvraket ikke hadde kommet i gang tidligere, skriver Aftenposten.

- Det er ikke tilfredsstillende at det har gått så lang tid fra jeg ba Kystverket undersøke Murmansk til at undersøkelsene nå er kommet i gang. Dette ordner jeg nå opp i, sier Pedersen i pressemeldingen tirsdag kveld.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere