*Nettavisen* Nyheter.

Skalk lukene - nå kommer «Lena»

- Jeg ville ikke lagt ut på tur, sier meteorolog.

09.08.14 15:55

Meteorologisk institutt melder om et et uvanlig kraftig lavtrykk for årstiden. Det vil gi vind og vindkast langs kysten av Vestlandet.

- Jeg ville ikke lagt ut på tur, og hvertfall ikke dratt ut på sjøen. Det kan også være lurt å rydde litt i hagen, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule ved Vervarslinga på Vestlandet til Nettavisen.

Fra sent i ettermiddag og i kveld ventes sørøstlig sterk kuling utsatte steder, med lokale vindkast på opptil orkan styrke på 35 meter per sekund, med nedbør.

- Spesielt for årstiden

I løpet av natten dreier vinden til sørlig full og kan hende sterk storm 30 meter sekund i Hordaland og i Sogn og Fjordane, men vindkastene kan fortsatt være 35 meter sekund.

Men etter regn kommer sol - nesten. I Rogaland minker vinden i løpet av natten. I Hordaland og Sogn og Fjordane minker vinden i løpet av søndag morgen, først i sør, men det blir fortsatt litt nedbør.

- Dette været er veldig spesielt for årstiden. Vi har ikke målt tilsvarende tidligere, fortsetter Thaule ved Vervarslinga på Vestlandet.

Slipper ikke unna

Resten av landet får også møte «Lena». Statsmeterolog Espen Biseth Granan ber folk ikke dra ut på sjøen. Han oppfordrer også folk til å feste løse gjenstander i hagen.

- I enkelte områder venter vi 20 til 30 millimeter nedbør på bare noen få timer. Det er også ventet kraftige vindstyrke, sier han til Nettavisen.

- Nedbøren vil fortsetter innover landet, men både nedbør og vind vil svekkes, fortsetter han.

Nordvestlandet vil fortsatt ha mye pent vær. Det samme gjelder trønderfylkene og Nordland, men nedbøren vil også nå disse områdene. Det er også ventet en vindøkning, men ikke fullt så mye som på Vestlandet og i Agderfylkene.

I Osloområdet er det ventet nedbør ut på kvelden.

Tropisk orkan

Mandag kan dessuten den tropiske orkanen Bertha ramme den sørlige delen av landet, ifølge NTB.

– Det er usikkert hvor selve lavtrykket, som i Atlanteren hadde navnet Bertha, treffer. Enten går det via Danmark mot Norge eller så styrer det unna Norge og plasserer seg over De britiske øyene, sier meteorolog John Smits til Yr.no.

Nedbørsmengden kan bli alt mellom 5 og 30 millimeter på kort tid. Rester fra sykloner kan i verste fall gi voldsomme mengder nedbør, opplyser meteorologen, skriver NTB.

– Vi har sett dette skje før. Det verste eksempelet er ekstremværet Kristin som ga raset i Hatlestad terrasse for noen år tilbake.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.