Skallet ned trikkekontrollør

31-åringen hadde ikke gyldig billett på trikken, og skallet ned en trikkekontrollør for å slippe ut.

02.07.06 20:22

Nå er han dømt til 30 timers samfunnsstraff, subsidiært 32 dagers ubetinget fengsel, for volden på Grünerløkka-trikken i november i fjor.

Men Oslo tingrett var delt i skyldspørsmålet. En av meddommerne mente at 31-åringen burde frifinnes for tiltalen om for å ha brukt vold mot en offentlig tjenestemann og forsøk å hindre ham i å gjøre jobben sin.

Slag og skalling
31-åringen hoppet på trikken på et av stoppestedene fra Nybrua til Birkelunden i Oslo sammen med kjæresten sin.

Tre sivile kontrollører var om bord på trikken. Da 31-åringen skal ha oppdaget kontrollørene, skal han har ropt at de måtte flytte seg, fordi han var på feil trikk, og måtte ut.

Men kontrollørene ga seg ikke så lett. De ville se mannens trikkebillett, og eventuelt gi han bot for ikke å ha gyldig billett.

Det endte med at 31-åringen skallet til den ene av dem i tinningen, «så han så stjerner», heter det i dommen. Han kom også med drapstrusler mot kontrollørene, som etter et basketak med slag og spark greidde å få lagt ham i gulvet på trikken. Han skal også ha bitt og nikket etter alle tre kontrollørene.

- Fikk panikk
De tre trikkekontrollørene og 31-åringens kjæreste har i Oslo tingrett gitt et ulikt bilde av hva som skjedde på trikken.

31-åringens kjæreste forklarte i retten at han fikk et panikkanfall da han kom på trikken- og måtte ut. Da han ble stanset av trikkekontrollørene, fikk han fullstendig panikk. Han mistet også evnen til å handle rasjonelt.

Hun sa i retten at hun oppfattet 31-åringen som livreedd, og at hun forsøkte å fortelle dette til kontrollørene. Hun tilbød seg også å roe ham ned. Hun ble i stede bedt om å sette seg ned.

31-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og hevder at han ikke var tilregnelig da dette fant sted.

En presjudisiell observasjon av mannen viser at han var tilregnelig da han stanget ned kontrolløren.

-Vanlig unnskyldning
Trikkekontrollørene hevdet på sin side at tiltaltes oppførsel var helt typisk for en som ville unndra seg billettkontroll, og viste blant annet til at han hadde sagt at han var på feil trikk. De oppga i retten at det var en vanlig unnskyldning.

De sa også at tiltalte ikke på noen måte sa at han hadde panikk eller følte situasjonen som klaustrofobisk.

Da trikken endelig stoppet i Birkelunden, var politiet på plass. 31-åringen ble ilagt gebyr for å snike på trikken. Han måtte også bli med politiet, og fikk 2 timer i varetekt.

Han må ikke betale saksomkostninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag