*Nettavisen* Nyheter.

Skandale-statsrådene

Manuela Ramin-Osmundsen er ikke den eneste statsråden som har måttet gå av.

16.02.08 16:38

Det kan være en risikosport for statsministere å utnevne personer uten politisk erfaring som statsråd. Det fikk blant annet daværende statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) erfare da han utnevnte ministere til sitt «Norske Hus» i 1996.

Superminister i 35 dager
Han satte blant annet Terje Rød-Larsen (Ap) til å lede det splitter nye Planleggingsdepartementet. Men «superministeren» fikk bare sitte i 35 dager. Rød-Larsen hadde nemlig unnlatt å opplyse om viktige sider ved sitt tidligere engasjement i fiskeribedriften Fideco. Det gjaldt ikke minst skatteunndragelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terje Rød-Larsen ble toppoppslag i alle aviser, radio og fjernsyn gjennom hele november og primo desember måned før han gikk av. Men hans karriere var ikke lagt i grus. I 1999 ble han utnevnt til visegeneralsekretær i FN, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten og generalsekretærens representant overfor PLO og den palestinske selvstyremyndigheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

For tafatt
Jagland satset også på de to ferske bladene Bendik Rugaas og Anne Holt. Forfatteren Holt satt bare fra 25. november 1996 til 4. februar 1997, da gikk hun av etter å ha vært sykemeldt. I ettertid har hun fortsatt suksessen som forfatter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bibliotekaren Bendik Rugaas skulle også bygge «Det norske hus», men han kom aldri gang. Derfor gikk han ut av regjeringen etter bare etter ett år.

Kastet for «pianospill»
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) har også erfart at det kan være uheldig å be en person uten politisk erfaring om å bli minister.

Klikk på bildet for å forstørre.

I likhet med Manuela Ramin-Osmundsen hadde professoren i økonomi Victor D. Norman (H) solid faglig kompetanse. Men våren 2004 ble han gransket av både media og opposisjonen for et pianokjøp, høye restaurantregninger og kjæresteforhold til en statssekretær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slo tilbake
Den slagferdige statsråden gjemte seg ikke i departementet. Han innkalte derimot blant annet til pressekonferanse på kort varsel og midt under statsråd. Der erklærte han at han ikke aktet å gå av. Det holdt til 8. mars 2004. Da valgte statsråden tilsynelatende selv å kaste kortene og gå av som arbeids- og administrasjonsminister.

Norman dro tilbake til sitt kjære Bergen og Norges Handelshøyskole (NHH). Der ble han to år sendere hedret for fremragende lærerinnsats, og han giftet seg med sin kjæreste.

En annen statsråd uten politisk erfaring som måtte tåle mye kritikk er miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Etter SVs valgnederlag var kritikken så hard selv fra hennes eget parti at hun selv ba om å bli avløst.

Skyldte på byråkrater
Men det finnes også mange statsråder med politisk erfaring som har trådt feil.

Forbruker- og administrasjonsminister Astrid Gjertsen måtte plutselig gå av i april 1986. Høyrepolitikeren måtte fratre på grunn av juks med drosjeregninger.

To år senere måtte en annen forbruker- og administrasjonsminister gå av. Anne-Lise Bakken skyldte fra Stortingets talerstol på underordnede i byråkratiet da hun fikk kritikk. For Stortinget, som bare «kjenner» statsråden, er det en politisk dødssynd.

Reiste seg igjen
Energiminister Grete Faremo (Ap) fikk sparken av Thorbjørn Jagland i desember 1996. Som justisminister i årene før hadde hun unnlatt å gripe inn mot den ulovlige overvåkingen som Lund-kommisjonen avdekket, og som hun visste pågikk. Faremo er et godt eksempel på statsråder som har falt høyt og hardt, og så reist seg igjen. Hun ble nemlig først konserndirektør i Storebrand og så konserndirektør i Microsoft. Hun har også flere ganger blitt løftet fram som en aktuell statsrådskandidat for Stoltenberg-regjeringen.

Når det gjelder den rødgrønne regjeringen, er også to andre statsråder blitt sparket. Før jul fikk kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) og barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) beskjed om å gå sammen med Helen Bjørnøy. Både Djupedal og Bekkemellem jobber nå videre i Stortinget.

Lista over statsråder som er blitt sparket er ikke komplett. Og den vil sikkert vokse i framtiden. For én ting er sikkert: Det er menneskelig å feile.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag