RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skandalelege ikke politianmeldt

Sist oppdatert:
Legen Jon Sudbø, som står bak kreftforskningskandalen, er ikke politianmeldt til Økokrim for sitt forskningsjuks.

- Vi har ikke anmeldt ham. Det er falskneri, men vi kjenner ennå ikke omfanget av det. Nå må vi gå igjennom det som har med forskningsfinansiering å gjøre og se på hele saken, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind til TV 2 Nettavisen.

Legen har selv samtykket i at sykehuset får innsikt i alt hans grunnlagsmateriale og verktøy. Sykehusledelsen har blant annet tatt hånd om PC-utstyret hans.

Økokrim opplyser til TV 2 Nettavisen at det er opp til Rikshospitalet-Radiumhospitalet hva som blir gjort videre i saken. De er tause om de selv ser på forskningsskandalen.

Legen har innrømmet å ha fabrikkert grunnlagsmateriale, 908 pasientlister, i et kreftstudium. Saken kan vise seg å være mer omfattende.

Vurderer fakta
Sykehuset jobber nå på spreng med å få fram fakta i saken.

- Det vi gjør er å sette i gang arbeider som hjelper oss med å få oversikt over situasjonen. Vi synes det er veldig viktig å få mer kunnskap og oversikt før vi handler videre i saken, sier Lind.

Sykehuset er derfor i dialog med alle instanser eksternt og internt som på en eller annen måte er berørt.

- Vi ønsker å behandle alle sider av denne saken med høy etikk. Det er klart at fordi vi har et granskningsutvalg, vil det være en fordel jo mer fakta som er på bordet før det tas dramatiske beslutninger, sier hun.

Mandag blir det hektisk møtevirksomhet ved sykehusene. Sykehusledelsen skal møte eierne, Helse Sør. Helse Sør bli også med på møtet i Helse- og omsorgsdepartementet klokken 11 med Sylvia Brustad, Helsetilsynet og ledelsen ved Rikshospitalet. Senere er det møte med kunnskapsministeren og Forskningsrådet. Det blir også allmøte for de ansatte ved sykehuset, og møte i forskningsutvalget.

Holder seg borte
- Vi har ikke vurdert suspensjon. Legen er sykemeldt inntil videre, og møter derfor ikke på jobb, sier Lind.

Hvor legen nå befinner seg eller hvordan han har det, ønsker hun ikke å si noe om.

Ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har kalt forskningsjukset for en personlig tragedie.

Legen har fått hjelp i saken fra Lægeforeningen.

- Han får bistand fra Lægeforeningen som ethvert annet medlem hos oss, med råd rundt arbeidsforholdet, sier Anne-Gry Rønning Moe, eksjonssjef i forhandlings- og helserettsavdeling i Lægeforeningen til Tv 2 Nettavisen.

Totalgjennomgang
Sykehuset vil etter at omstendighetene rundt kreftforskningsskandalen gjennomgå alle rutiner rundt forskningen på sykehuset.

- Etter sammenslåingen av Rikshospitalet og Radiumhospitalet er vi landets største forskningsinstitusjon innen for det medisinske forskningsmiljøet. Rundt 40 prosent av medisinsk forskning foregår i dette miljøet. Det er klart at alle disse forskningsmiljøene er fortvilet over hva som har skjedd, sier Lind.

Hun understreker at alle gjerne vil bli oppfattet som en seriøs forskningsinstitusjon.

- Vi vil nå gå igjennom alle våre rutiner og forbedre disse ytterligere. Vi vil se på hva vi kan gjøre som sikrer oss enda mer for å bli utsatt for sånt som dette, sier hun.

Lind legger til at det er tilliten til institusjonen som er det viktigste.

- Det vil presenterer, må være riktig og skal ikke kunne rokkes med. Det er jo en katastrofe, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere