*Nettavisen* Nyheter.

Skar i hjel 78-åring

Foto: (Foto: Morten Holm/Scanpix)

Nå kan den 21 år gamle gjerningsmannen gå fri.

19.02.07 12:27

(iOslo.no) En 78 år gammel mann ble drept i en leilighet i Langgata på Rodeløkka i Oslo 3. juli 2006. Nå kan gjerningsmannen om kort tid være en fri mann, fordi han er beskrevet som psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Mannen ble funnet i en blodpøl av beboere i gården, og ifølge politiet døde mannen av «skjæreskader». Dagen etter meldte en 20 år gamle mann seg for politiet og innrømmet at han var drapsmannen.

Sakkyndige bedømmer mannen, som nå har fylt 21 år, til å ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket. Kort tid etter han ble varetektsfengslet 5. juli i fjor ble han overført til lukket sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus.

Nå viser det seg at behandlerne der ute bedømmer han til å være frisk nok til å ta dagsturer utenfor sykehusets område.

- Vi kan ikke blande oss i den behandlingen han får der. Hvis de bedømmer at det er sjanser for at han blir raskere frisk hvis han tar dagsturer utenfor sykehuset, så tar han slike turer med følge, sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller til iOslo.no.

- Utilregnelig
- Drapet er helt uforståelig, men det har sammenheng med gjerningsmannens antatte psykoser og vrangforestillinger, sier Schløsser Møller.

20-åringen og drapsofferet møttes i Oslo sentrum på dagtid, og dro sammen til leiligheten som en venn av 20-åringen disponerte. Ifølge politiet skal de to kun ha vært inne i leiligheten i kort tid før 20-åringen fikk psykoser og den eldre mannen ble drept.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saken er nå ferdig etterforsket, og Schløsser Møller sender mandag saken over til statsadvokaten med anmodning om at 20-åringen får tvungen psykisk helsevern.

- Jeg har lest disse erklæringene nøye, og jeg mener han må anses som utilregnelig i gjerningsøyeblikket, men det er fare for gjentakelse. Derfor ber vi om tvungen psykisk helsevern, sier Schløsser Møller.

Kan gå fri
Gjerningsmannens forsvarer, advokat Arve Ringsbye, mener det ikke er grunnlag for tvungen psykisk helsevern.

- Min klient er per dags dato ikke så syk som han var, han er nærmest frisk. Og da er ikke lovens vilkår for tvungen psykisk helsevern tilstede, sier Ringsbye.

Hvis rettssaken går forsvarets vei, vil den 20 år gamle drapsmannen da spasere rett ut på gata når saken er behandlet.

Ifølge sin forsvarer har 20-åringen en historie med psykiske problemer som han nå får behandling for på Dikemark.

- Han har hatt psykotiske episoder før, men han har ikke fått tilstrekkelig hjelp for det. Helsevesenet har ikke vært oppmerksomme nok på hans problemer, sier Ringsbye.

Til tross for dette, skal 20-åringen nå være frisk nok til å bli utskrevet fra Dikemark og få hjelp hjemme.

- De sakkyndige har tilrådet at min klient får oppfølging av spesialisthelsetjenesten. Det vil si at han har ordinær kontakt med helsevesenet, forteller Ringsbye.

Møttes tilfeldig
Motivet for ugjerningen er fremdeles en gåte for politiet, og 20-åringen har heller ikke klart å gjøre rede for hvorfor han og 78-åringen befant seg i leiligheten sammen.

- Det vi vet er at de to møttes tilfeldig i Oslo sentrum, sier Schløsser Møller.

Det var en 27 år gammel venn av gjerningsmannen som disponerte leiligheten gjennom en bekjent. 27-åringen har forklart til politiet at han lå og sov i leiligheten da drapet skjedde.

Etter drapet ble han siktet for å ha motarbeidet politiet, men denne siktelsen ble senere frafalt.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.