*Nettavisen* Nyheter.

Skatteletten du går glipp av

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Bondevik-regjeringen øker skatteletten og senker overføringene til kommunene. Les alt om budsjettlekkasjene her.

14.10.05 10:09

Lekkasjer fra statsbudsjettet som legges fram i dag, tyder på at Bondevik-regjeringen legger ut en rekke snubletråder for sine etterfølgere.

Kl. 10 legger TV 2 Nettavisen ut alt om statsbudsjettet. TV 2 sender ekstra nyhetssending fra kl. 09.45. Du kan se den på web-tv her

I sær mot slutten av valgkampen lekket den sittende Bondevik-regjeringen en del ting i et desperat forsøk på å vinne valget. Men til ingen nytte. Stoltenberg og hans rødgrønne venner gikk seirende ut og har i to uker sittet på Soria Moria og forhandlet. Det har ikke vært lett, men nå er de i boks.

Den sittende regjering ønsker imidlertid å ikke gjøre det lettere for dem og vil legge ut en god del snubletråder.

Kommunesektoren
Ett av de største problemene for Soria Moria-kameratene vil være å takle reduksjon i overføringene til kommunene. Den sittende regjering har redusert overføringene for neste år med minst 300 millioner kroner til 1,9 milliarder kroner.

I Soria Moria-erklæringen Stoltenberg offentliggjorde i går er bevilgningen på 5,4 milliarder, dette er penger som må dekkes inn. Forskjellen er på svimlende 3,5 milliarder kroner.

- Lekkasjer så langt tyder på om lag tre milliarder kroner i netto skattelette i dagens budsjett. Til sammen har den sittende regjeringen gitt nærmere 10 milliarder i brutto skattelette i fjor og i år. Det vil ikke bli lett for Stoltenberg-regjeringen å hente inn alt, sier politisk kommentator Aslak Bonde.

Bonde har stor erfaring etter å ha jobbet 11 år i Aftenposten som politisk kommentator før han startet opp for seg selv. Han trekker frem i sær to punkter som kan være sårbare for den nye Stoltenberg-regjeringen.

Bunnfradraget
Bunnfradraget som den sittende regjeringen sa at de skulle øke til 70.000 kroner de neste fire årene vil øke, men med hvor mye i inneværende år er foreløpig usikkert.

- Den skatteletten gavner de som har minst - i tillegg til at den angår veldig mange. Den blir det vanskelig for den nye regjeringen å takle, sier Bonde.

Det andre stikket er at Bondevik-regjeringen vil øke egenandelene for helsetjenester betraktelig.

- Den nye regjeringen må nesten ta bort egenandelen hvis de skal oppfylle sine løfter, men det koster og må dekkes inn. Det blir ikke lett, sier Bonde.

I tillegg til disse snubletrådlekkasjene skal også Bondevik-regjeringen i følge Tv2 Nettavisen kilder øke innslagspunktet for toppskatten fra 381.000 kroner til 400.000 kroner.

I tillegg kommer økte bevilgninger til enkeltstående friskoler. Det er også en viss usikkerhet rundt kontantstøtten. Flere kilder mener regjeringen vil gå inn for og øke denne.

VG Nett skriver fredag morgen at matmomsen vil øke med 1,2 milliarder kroner. Det betyr dyrere mat for alle hvis Bondevik & Co får det som de vil.

Finansminister Per Kristian Foss opplyser til TV 2 Nettavisen at Bondevik-regjeringen vil redusere skatten på norsk eierskap og på pensjonistenes banksparing. Det vil si lavere formuesskatt.

Annonsebilag