*Nettavisen* Nyheter.

Skatteletten skytes ned

Det er ingen grunn til å glede seg for tidlig over skattelettelsene i statsbudsjettet, varsler SVs Øystein Djupedal.

14.10.05 12:01

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Jeg kan garantere at det ikke blir åtte milliarder kroner i skattelette, sier Djupedal til TV 2 Nettavisen.

Regjeringens forslag i statsbudsjettet om lavere toppskatt og økt minstefradrag gir skattelettelser på om lag 8 milliarder kroner. Samlet får i underkant av en million personer lavere marginalskatt.

Men også Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa gjør det klinkende klart at det ikke kommer på tale å gi så store skattelettelser.

- Det jeg reagerer mest på er lettelsene i toppskatten, sier hun.

Ikke sosialt
Djupedal betegner statsbudsjettet som typisk høyre-politikk, med skattelettelser til de som har mest fra før.

- Foss vil gi skattelettelser til en million nordmenn – alle disse er vel ikke rike?

- Med de utfordringene som ligger i vårt løfte om å avskaffe fattigdom, vil vi ikke satse på skattelettelser. Det er ikke sosialt å gi skattelettelser til personer med 600.000 kroner i inntekt, sier Meltveit Kleppa.

Verken Djupedal eller Meltveit Kleppa vil bekrefte at de vil sette ned innslagspunktet for toppskatten i forhold til det regjeringen har foreslått.

Regjeringen går inn for at innslagspunktet skal være på 400.000 kroner, noe som betyr at 290.000 færre lønnsmottakere må betale toppskatt neste år.

- Må flere betale toppskatt med en rødgrønn regjering?

- Vi kommenterer ikke enkeltheter i budsjettet, sier Djupedal, men fastslår:

- Veldig mye at det som blir foreslått i budsjettet vil ikke den nye regjeringen foreslå. Vi skal fjerne det vi kan på få uker, men hvor mye det lykkes å endre er vanskelig å si, sier han.

Få svar
De rødgrønne vil heller ikke svare på om de vil fjerne den foreslåtte økningen i matmomsen på 2 prosent, men Aps Hill-Marta Solberg legger ikke skjul på at hun er svært skeptisk til den forelåtte økningen.

- Hva vil dere gjøre med økningen i bunnfradraget til 63.700 kroner?

- Vi har ikke hatt mulighet til å ta stilling til satsen ennå, sier Aps Hill-Marta Solberg.

De rødgrønne prioriterer først løftet om 5,4 milliarder kroner til kommunene, barnehagepris på 2.250 kroner fra 1. januar 2006 og større satsing på skole, helse og eldre.

-Det er mange snubletråder i budsjettet, men vi skal finne penger til dette, lover Djuepdal.

Djupedal er positiv til forslaget om å øke avskrivingssatsen på maskiner, personbiler og inventar fra 20 til 25 prosent, noe som gir bedriftene skattelette.

Ikke dekket bord

Ifølge finansminister Per-Kristian Foss er budsjettforslaget en gavepakke til de rødgrønne partiene. Han mener de rødgrønne kommer til dekket bord.

- Det gir et fantastisk utgangspunkt, sa Foss i talen.

Men Djupedal ler høyt:

- Dette er ikke et dekket bord. Det er store mangler i budsjettet når det gjelder satsing på barnehager, helse og eldre.

Regjeringens forslag om full barnehagedekning og makspris neste år oppfatter SVs kommende statsråd som et spark, og viser til at Høyre, KrF og Venstre tidligere har nektet å innføre en lavere makspris.

- Regjeringen Stoltenberg kommer til dekket bord. Vår politikk har virket. Skattene er senket, vi har fått ned renta og arbeidsledigheten er på vei ned, sier Sanner.

Forslaget om å øke bunnfradraget og gi lavere toppskatt er fornuftig, det samme er forslaget om å doble fribeløpet i arveavgiften, for å nevne noen av de positive elementene i Regjeringens skatteopplegg, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag