RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptisk til Halvorsens miljøfond

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen mener miljømerking vil redusere Oljefondets avkastning.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har ikke sansen for finansminister Kristin Halvorsens (SV) forslag om å øremerke deler av oljefondet til miljøformål.

Redusere avkastningen
Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener at en slik øremerking trolig vil redusere den forventede avkastningen, og at miljøsatsingen bør holdes utenfor forvaltningen av oljefondet, skriver Dagens Næringsliv.

Halvorsen sa fredag at hun vil opprette et eget miljøinvesteringsprogram. Hun vil ha dette inn i oljefondet (Statens pensjonsfond – Utland), og målet er at 20 milliarder kroner skal investeres over en femårsperiode. Forslaget fikk ros fra miljøbevegelsen, men Norges Bank tviler på at øremerking av et visst beløp til miljø- eller utviklingsformål er veien å gå.

Over statsbudsjettet
I en høringsuttalelse skriver Gjedrem at «hensikten med øremerking av investeringsmidler til særskilte formål vil være å nå andre målsettinger i tillegg til en langsiktig finansiell avkastning. Norges Bank mener slik øremerking av investeringer bør skje gjennom bevilgningsvedtak i de årlige statsbudsjettene».

Han mener dessuten det er vanskelig å påvise noen effekt av egne miljøinvesteringsprogrammer.

Halvorsen mener imidlertid at forslaget innebærer en forsvarlig investeringsstrategi når det gjelder avveiing av risiko og avkastning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere