RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skeptiske til menn på krisesentre

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Når menn nå skal ha likt tilbud som kvinner på krisesentre, stiller mange seg spørrende til sikkerhet og kompetanse.

En ny lov fra 1. januar sier at både menn og kvinner har rett på tilbud fra krisesentre. Det spesifiseres også at tilbudene skal være fysisk adskilt, men det mangler en bedre utdypning av dette.

- Dersom krisesentre skal åpne for menn som brukere, mener vi at sikkerheten kan bli truet, sier Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet.

Hun understreker at hun absolutt mener det bør være et tilbud for menn, men hun er redd for at tilbudet for kvinner vil svekkes dersom menn får tilgang til de samme krisesentrene.

- Vi slåss for adskilte krisesentre! Dersom menn og kvinner får like tilbud, kan mange kvinner føle at krisesentrene ikke lenger er et trygt sted å være.

Uklart behov
Smaadahl mener at det mangler en god oversikt som kartlegger menns behov.

- Ifølge en ny rapport om hjelpebehovet til menn, fremkommer det at det ikke er så mange menn som har behov for å bo på krisesentre. De har ikke like stort behov for beskyttelse.

Hun forteller at det i stedet er mange som har et behov for fysisk avstand til partneren for en periode. At de trenger en «time out» for å komme til klarhet om egne ønsker og muligheter.

- Time out for menn – er det det vi skal drive med?

Store utfordringer
Politiinspektør i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Bjørlo, ser positivt på den nye loven, men ser også utfordringen i forhold til hvordan tilbudet skal løses.

- Menn i krise bør helt klart ha et lavterskeltilbud, men det er viktig å huske på at det først og fremst er kvinner og barn som har størst behov. Ut i fra mitt politifaglige ståsted mener jeg at menn vil ilegge krisesentrene større ansvar i forhold til sikkerhet.

Hun mener det er viktig at krisesentrene er i stand til å forsikre seg om at menn ikke har andre vikarierende motiv.

Tett samarbeid
- Krisesentrene må ha et godt samarbeid med lokalpolitiet, og avklare sikkerhetsspørsmål i forkant. Det er viktig å sjekke opp historien bak den mannen som møter opp, sier Bjørlo.

Hun peker på at de ansatte må ha gode rutiner.

- Dessverre vil dette utgjøre en fare for avvisning ved krisesentre. Derfor bør det komme opp en alternativ løsning for menn.

- Menn kan ha andre behov
Solveig Bø Vatnar, psykologispesialist med doktorgrad i partnervold, stiller seg også undrende til kunnskapen rundt menn som er utsatt for vold av nære relasjoner.

- Jeg synes loven har en meget god intensjon. Men vet man egentlig om det tilbudet, som er spesielt utviklet for kvinner, er et adekvat tilbud for menn, spør hun.

Hun legger vekt på at menns behov kan ha en helt annen karakter enn kvinners.

Etterlyser prosjekter
Både Solveig Bø Vatnar og Tove Smaadahl etterlyser prosjekter som kan fortelle mer om menns behov i forhold til krisesentre.

- Vi har drevet krisesentre for kvinner i 31 år, og har masse kunnskap om kvinner og barn som er utsatt for vold. Derimot har vi mye mindre kunnskap om menn i samme situasjon. Etter min mening burde det vært satt i gang tre, fire prosjekter fremfor full utbygging, sier Smaadahl.

Bø Vatnar mener det er viktig å undersøke hva som er bra for menn i krise.

- Disse mennene fortjener et like seriøst og grundig arbeid rundt deres behov. Derfor bør man ta seg råd til prosjekter som kan finne ut mer om dette, sier hun.

- Helt ut av det blå
Tidligere har mannsforsker Jørgen Lorentzen uttalt til Nettavisen følgende:

- Jeg ser hvordan det i noen tilfeller kan være riktig å ha ulike tilbud for kvinner og menn, men tror også at det kan være produktivt å ha like tilbud. Da får menn og kvinner møte hverandre i samme situasjon, og kvinner får se at også menn er sårbare og befinner seg i voldssituasjoner.

Smaadahl reagerer sterkt på uttalelsen.

- Dette er jo helt ut av det blå! Jeg tror ikke Lorentzen da har vært på et krisesenter og selv sett hvordan kvinnene der har det.

Nina Bjørlo syns heller ikke krisesentre bør være et sted for slike erfaringer, og mener dette blir spekulasjoner.

- La krisesenter være krisesenter, og ikke et sted for å observere hverandre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere