RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skiløpere funnet etter leteaksjon

Sist oppdatert:
To polske skiløpere ble torsdag ettermiddag funnet etter en leteaksjon i Tempelfjorden på Svalbard.

- Den ene av polakkene var kraftig nedkjølt og hadde frostskader i ansiktet. Den andre skal ikke være skadet, sier informasjonsrådgiver Synnøve Haga hos Sysselmannen til TV 2 Nettavisen.

De to ble funnet klokka 17.50 av en snøscooterpatrulje.

- De blir nå brakt til Longyearbyen, sier Haga.

Mistet utstyr
De to polske mennene er i 40-årene. De ble kjørt inn i området mandag og skulle på skieekspedisjon til Newtontoppen da de ble overmannet av uvær og kulde. Teltet i leiren snødde ned, og de mistet en del av utstyret. Torsdag morgen sendte de ut en nødmelding og ba om assistanse.

Dårlig vær
Dårlig vær vanskeliggjorde letingen etter de to.

Det blåser kuling til liten storm i området og sikten er dårlig. Temperaturen ligger på minus 12 til 15 grader.

-Snøscooterpatrulje er på vei, men bruker lenger tid enn antatt. Kanskje er de framme i leteområdet ved 17- eller 18-tiden, uttalte Haga ved 16-tiden.

Letemannskapene kjente posisjonen til de to savnede. Ved 14.20-tiden ringte de en kontaktperson via satellitt-telefon. Signalene var imidlertid for dårlige til å høre hva som ble sagt.

Sendte nødmelding
- Vi mottok melding fra en nødpeilesender klokken 09.40, uttalte førstebetjent Arild Lyssand ved Sysselmannens kontor til TV 2 Nettavisen da leteaksjonen ble iverksatt.

Null sikt
Signalene ble sendt fra Philipsbreen, innerst i Tempelfjorden, som er en arm av Isfjorden. Stedet ligger cirka 100 km fra Longyearbyen.

De to ble kjørt inn med scooter mandag, sluppet av ved Von Postbreen og skulle gå på ski til Newtontoppen, som er Svalbards høyeste topp.

Mistet skoen
- Redningshelikopteret vårt måtte snu fordi sikten var lik null. I stedet må vi sende en scooterpatrulje til stedet, sier Lysssand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere