Gå til sidens hovedinnhold

Skipsklenodie gikk på grunn

På vei til 100-årsjubileet gikk damskipet Oster på grunn, og tar nå inn vann.

- Vi har fått igang pumper og fått stabilisert båten. Vi venter nå på at det skal flø slik at vi kan bli trukket av skjæret, sier Odd Tepstad om bord i DS «Oster» til Nettavisen. Tepstad regner med at skipet vil klare å komme seg til havn ved egen maskin når det først har kommet av grunnen.

- Vi gikk på grunn så det smalt.

Det sier Vigdis Markussen, et av mannskapene som var om bord på dampskipet da det gikk på grunn sør for Fitjar tirsdag. Hun og 14 andre var på vei til Kristiansand for å feire 100-årsjubileet til veteranbåten.

På vei til fest
Ulykken skjedde i et sund like sør for Fitjar utenfor Stord.

- Hvordan det skjedde vet jeg ikke, men den begynte å ta inn vann midt under ved lasterommet, sier Markussen. Hun sier at damskipet ligger på skjæret med en kraftig slagside.

De fem kvinnene om bord ble plukket opp av en annen båt og fraktet til land. De 10 mennene ble om bord for å redde båten.

- Det er ingen overhengende fare. Et Sea King helikopter har fraktet pumper til skipet, og det er flere skip i området med pumper, sier redningsleder Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Nettavisen.

Nasjonalt klenodie
DS «Oster» er et av norskekystens store klenodier. Dampskipet er bygget ved Christianssands Mek. i 1908 og er restaurert for mange millioner kroner. Det var altså til Kristiansand dampskipet skulle da ulykken skjedde. Den kjente sangen «Dar Kjem Dampen» av Ragnvald Hammer og Ivar Medaas er skrevet til ære for dampbåten som gikk i rute ved Osterøy i 55 år.

I 2005 fremsto dampbåten i ny glans etter at Nordhordland Veteranbåtlag hadde restaurert båten.

Vil du lese mer om DS «Oster»: Gå inn på www.oster.no

- Dette er veldig veldig trist. Vi damene sitter her nå og håper at vi skal våkne fra et mareritt. Vi er bekymret for hvordan det går med de andre, og hva som vil skje med båten, sier Markussen.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus