Gå til sidens hovedinnhold

Skiskytterparet kritisk til systemet etter sønnens død: - Kunne ha vært reddet

Gunn Margit Aas Andreassen og Frode Andresen mistet sønnen brått for ett år siden.

Skiskytterparet Gunn Margit Aas Andreassen (45) og Frode Andresen (45) snakker i en reportasje i Dagbladet Magasinet på lørdag ut om sorgen etter at sønnen David (13) døde av et epileptisk anfall 1. nyttårsdag for et år siden.

Samboerparet er svært kritiske til et system som de mener har frarøvet dem det som kunne vært livreddende informasjon.

- Kunne ha vært reddet

- Jeg fikk bekreftet av overlegen på akutten at legene kunne ha reddet ham hvis David hadde hatt en alarmmadrass og jeg hadde fått ham på sykehuset bare fire-fem minutter etter at jeg fant ham, akkurat slik jeg gjorde. En slik madrass visste vi ikke at fantes engang, sier Frode Andresen i reportasjen.

Sønnen var ni år gammel da han fikk konstatert epilepsi, etter et anfall i sommerferien. Den gangen fikk foreldrene imidlertid beskjed om at han var mildt angrepet, og at en medisin trolig ville få flere bivirkninger enn den ville gi effekt.

Under konsultasjonen med sykehuset skal situasjonen ha blitt dysset ned, og legene fortalte at det var en så liten og lett barneepilepsi at David trolig ville vokse den av seg.

- Informasjonen vi fikk beroliget oss. Vi tenkte at vi ikke hadde noe å frykte, og at epilepsien gradvis ville forsvinne. Det virket nesten som om dette var vanlig for barn. Jeg skulle ønske vi hadde blitt mye reddere, sier Andresen nå.

- Levde et helt normalt liv

I Norge lever rundt 45.000 personer med en epilepsidiagnose, ifølge Magasinet-reportasjen. 7.000 av disse er barn.

Rundt 70 prosent av alle med epilepsi blir med tiden anfallsfrie.

1. nyttårsdag for ett år siden ble David Aas Andresen funnet død i sin egen seng etter å ha feiret nyttår med familien kvelden før.

- Det var en glad og fornøyd gutt som gikk til sengs. Alt var helt normalt, sa foreldrene i en pressemelding da dødsfallet ble kjent.

De fortalte i samme melding at epilepsien fram til da ikke hadde vært noe stort problem.

- Han levde et helt normalt liv. Fotball var det store i livet hans. Det var fotball sammen med lagkamerater i Haugsbygd IF, det var fotball ute i hagen, fotball gjennom FIFA-spill i sofaen eller fotball i stua med softball. Real Madrid var laget hans, sa foreldrene i pressemeldingen.