*Nettavisen* Nyheter.

Skistunt ble redningsdrama

Hele fire dager tar det Tormod Granheim å komme frem til området på Mount Everest der hans svenske makker forsvant.

19.05.06 08:14

HTML EMBED
var IsPlaying; var LastLnk; var Selected; Selected = 0; function StartPlayer(ProgId,TreeId,Lnk){ //Gjør skriften på den valgte linken fet (bold) if (LastLnk){ if (LastLnk == Lnk){ if (Lnk.innerHTML.indexOf(' ') == -1){ Lnk.className = 'playlink'; //Lnk.innerHTML = '' + Lnk.innerHTML + ''; LastLnk = Lnk; Selected = 1; }else{ Lnk.className = 'stoplink'; //Lnk.innerHTML = Lnk.innerHTML.replace(' ',''); //Lnk.innerHTML = Lnk.innerHTML.replace('',''); LastLnk = Lnk; Selected = 0; } }else{ //LastLnk.innerHTML = LastLnk.innerHTML.replace(' ',''); //LastLnk.innerHTML = LastLnk.innerHTML.replace('',''); LastLnk.className = 'stoplink'; Lnk.className = 'playlink' //Lnk.innerHTML = ' ' + Lnk.innerHTML + ''; LastLnk = Lnk; Selected = 1; } }else{ Lnk.className = 'playlink' //Lnk.innerHTML = ' ' + Lnk.innerHTML + ''; LastLnk = Lnk; Selected = 1; } if (IsPlaying == ProgId){ window.top.Play.location.href = 'about:blank'; Selected = 0; Lnk.className = 'stoplink'; } if (Selected == 1){ window.top.Play.location.href = 'http://www.tv2.no/innhold/iplayer.html?TreeId=' + TreeId + '&ProgId=' + ProgId; IsPlaying = ProgId; } }

Se innslag på TV 2 Nyhetene

Tormod Granheims skistunt på Mount Everest har utviklet seg til en knallhard redningsaksjon. Torsdag vil han starte på en fire dager lang ekspedisjon til nordsiden av Mount Everest der vennen Tomas Olsson forsvant 16. mai. Tidligst søndag kan Granheim begynne å lete i det store og livsfarlige området på nordsiden av Everest.

17. mai skrev TV 2 Nettavisen at Tomas Olsson er savnet etter at han falt fra en klippe på 8500 meters høyde. Olsson og Granheim sto på ski ned nordveggen av verdens høyeste fjell da ulykken skjedde.

Natt til torsdag var Tormod Granheim og fotograf Fredrik Schenholm i en Camp på i 6400 meters høyde på nordsiden av Everest. Det er foreløpig uklart hvilken camp de befinner seg i. Torsdag vil de starte turen til nordsiden av fjellet der de håper å finne deres venn Tomas Olsson. Men det er ikke særlig realistisk å finne ham i live.

I forrige uke falt en tsjekkisk klatrer på sydsiden av Everest. Han ble funnet i live morgenen etter, omtrent midt i ruta på veien opp fjellet. Han døde av frostskader før han ble bragt i sikkerhet.

Dato

Pos

Vær

Status

1605
0913

Great Coloir

Vind

Koser seg!

HTML EMBED

1605
0550

Toppen

Snø

På toppen!

HTML EMBED

1505
1230

ABC

Snø

Starter

HTML EMBED

1205
2145

Base Camp

Sol

Elendig

HTML EMBED

1205
0005

Base Camp

Sol

Bedre

HTML EMBED

1005
1000

Base Camp

Sol

Elendig form

HTML EMBED

0605

Zegar

Lummert

Hviler

HTML EMBED

0605

Base Camp

Snø

Sleit i høyden

HTML EMBED

Lang vei til området
- De regner med å bruke fire dager før de når det området hvor Olsson skal befinne seg. Det er mange usikkerhetsfaktorer her, både værmessig og menneskelig, sier presseansvarlig Mats Lennartson til TV 2 Nettavisen.

De tidligere Everest-klatrerne Randi Skaug og Jon Gangdal sier at det er håp om å finne Tomas Olsson i live.

- Sjansene for å overleve et sånt fall er dessverre små. Men Tormod vil garantert gjøre alt som står i hans makt for å redde kompisen ned, sier Skaug til TV 2 Nettavisen.

- Som nåla i høystakken
- Jo høyere de finner ham, desto større er sjansene for å finne ham i live. Men samtidig er det mer krevende å ta seg opp, sier Jon Gangdal til TV 2 Nettavisen. Han har ledet tre ekspedisjoner til verdens høyeste fjell og var sist på toppen i fjor vår. I 1994 opplevde han å miste et ekspedisjonsmedlem der.

Gangdal sier Granheim og hans medhjelpere nå har en svært vanskelig og krevende redningsaksjon foran seg.

-Det er et stort område. Det er som å lete etter nåla i høystakken, men i en slik situasjon gjør man alt for å finne kameraten. Og det er utrolige eksempler på at folk som har falt, har overlevd, sier han.

- Fokusert
Etter ulykken tok Granheim og fotograf Schenholm seg ned til basen de nå ligger på. Derfra ringte de Sverige og fortalte hva som hadde skjedd.

- Vi snakket kort med fotografen Fredrik Scheneholm som fortalte hva som hadde skjedd. Tormod sto ved siden av og bekreftet informasjonen. Samtalen var kort og veldig saklig. De fortalte hva som hadde skjedd, og hva de nå skal gjøre, sa Lennartson.

- Den vanskeligste ruta
Gangdal sier Granheim og Olsson bega seg ut på en ekstremt krevende tur der en god porsjon flaks var en av forutsetningene for å lykkes.

Ingen har tidligere stått på ski ned nordsiden av Mount Everest.

- Det er krevende nok å nå toppen. Du er fysisk og psykisk redusert etter en slik tur. Når du da velger den vanskeligste måten å komme ned på, sier det seg selv at dette er risikofylt. Men jeg har inntrykk av at både Thomas og Tormod var særdeles godt forberedt. De er begge veldig erfarne og har vurdert dette til å være innenfor den risikoen de finner akseptabelt.

Her finner du Tormods blogg

Her kan du lese mer om prosjektet

Disse fjellene er over 8000 meter:

1 Mount Everest 8.850 meter

2 K2 (Mount Goodwin Austen) 8.611 meter

3 Kangchenjunga 8.598 meter

4 Lhotse 8.511 meter

5 Makalu 8.463 meter

6 Cho Oyu 8.201 meter

7 Dhaulagiri 8.167 meter

8 Manaslu 8.163 meter

9 Nanga Parbat 8.125 meter

10 Annapurna 8.091 meter

11 Gasherbrum I 8.068 meter

12 Broad Peak 8.047 meter

13 Gasherbrum II 8.035 meter

14 Shisapangma 8.027 meter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.