SKIEN (Nettavisen): Ankesaken til terroristen Anders Behring Breivik startet formelt mandag med befaring i Ila fengsel.

Men det var tirsdag saken startet for åpen rett, ved at regjeringsadvokat Fredrik Sejersted åpnet med sitt innledningsforedrag. I tingretten ble staten dømt for brudd på menneskerettigheter mot terroristen.

Straks etter at retten var satt i Skien fengsel, ba lagdommer Øystein Hermansen om at Breivik droppet å gjøre nazihilsen.

- Når du løfter hånden, og gjør en slik hilsen, virker det krenkende for rettens verdighet, og forstyrrende for det vi skal behandle her.

- Jeg ber om at du ikke gjør det flere ganger.

KOMMENTAR: En hyllest til rettsvesenet

Lot ikke Breivik snakke

Da Breivik ba om å få komme å få si noe, ble han straks avbrutt av dommeren, samtidig som at hans advokat Øystein Storrvik ba ham om å roe seg ned.

- Jeg ønsker ikke din kommentar på dette, sa dommeren til Breivik.

Da saken mellom Breivik og staten ble behandlet av Oslo tingrett i mars i fjor, gjorde han også nazihilsen da han kom inn i gymsalen den første dagen. For ti måneder siden fikk han også klar beskjed, da av tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic, om å droppe nazihilsenen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

- Breivik fortsatt farlig

I sitt innledende foredrag påpekte Sejersted at Breivik fortsatt er farlig, og at han i enda sterkere grad enn tidligere er høyreekstrem.

- Han er en høyreekstrem fundamentalist fortsatt, og det må han behandles som.

Breivik mener soningsforholdene og sikkerhetsforanstaltningene i Skien fengsel er så ytterliggående at de bryter med menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling.

Tingretten sa seg delvis enig med ham; de fysiske sikringstiltakene og kroppslige kontrollene han daglig blir utsatt for, er for tøffe, men kontrollen av hans kommunikasjon med omverdenen er innenfor de rammene Menneskerettighetsdomstolen har fastsatt gjennom sin domspraksis.

Les også: - Breivik tapte på det viktigste punktet

- Psykisk helse ikke hensyntatt

Etter dommen uttalte Oslo tingrett følgende:

Avgjørende momenter var isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak. I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt ved fastleggingen av soningsregimet.

Videre ble rutinemessige nakenundersøkelser etter lufting i luftegård og som ledd i jevnlige uvarslede kontroller av ham ikke ansett som tilstrekkelig begrunnet ut fra et sikkerhetsmessig perspektiv. Sett i sammenheng med de andre strenge restriksjonene han var underlagt, ble dette ansett som nedverdigende behandling i konvensjonens forstand.

Staten dømt til å betale

Siden søksmålet delvis førte fram, ble staten dømt til å erstatte Breiviks sakskostnader på 330 937,50 kroner.

Både Breivik og staten har anket hver sine deler av dommen fra tingretten. Det er derfor hele sakskomplekset som skal opp til behandling i lagmannsretten.

Saken skal etter planen tas opp til doms onsdag i neste uke.

Det var i 2015 at Nettavisen gjorde grunnlaget for søksmålet kjent.

Breivik har i fem og et halvt år sittet fengslet i isolasjon, og er den eneste i Norge som per i dag soner på nivået "særlig høy sikkerhet".

Fengselsledere har tidligere gjort det kjent at det er uaktuelt å la terroristen sone sammen med andre.

Stressless på cellen

Under rettssaken kom det frem at massemorderen i Skien fengsel disponerer tre celler. I studiecellen disponerer han et skrivebord, korktavle, datamaskin til å skrive på og stressless med tilhørende fotskammel.

På treningsrommet har han en egen treningsmatte, tredemølle, spinningsykkel og mulitetreningsapparat.

Breivik har også tidligere truet med å sultestreike til døden på grunn av det han opplever som tøffe soningsforhold i fengselet.

Breivik-rettssaken har fått verden til å måpe, og internasjonale medier kaller soningsforholdene til terroristen for luksusfengsel og palass. Norske medier, og Nettavisen, har på lederplass også kommentert rettssaken. Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen ironiserte med at terroristen bør syter enda mer.