Skjerper rutinene for våpenlagring

Forsvarssjef Sigurd Frisvold pålegger alle militære sjefer i landet å innskjerpe rutinene rundt lagring av våpen. Ved Forsvarsstaben i Oslo betegnes det som en avsporing å hevde at redusert vakthold nærmest åpnet for tyveriet på Jørstadmoen.

Frisvolds ordre utgikk fra Forsvarsstaben tidlig fredag, og allerede samme dag kom bekreftelsene tilbake til Forsvarets ledelse om at rutiner og kontrollordninger er blitt skjerpet.

Seniortalsmann ved Forsvarsstaben, oberstløytnant Dag R. Aamoth, mener det er en kortslutning å hevde at en reduksjon i antallet utstasjonerte vakter i Jørstadmoen leir har åpnet for det store våpentyveriet.

– Antallet vakter er ikke det primære. Forsvaret har faktisk åpnet en del av sine leire, blant annet for bruk av idrettshaller. Gjerdet rundt er mange steder mer ferdselskontroll, enn beskyttelse av våpen. Det er sikringen av våpenlagrene som er det avgjørende, sier Aamoth til NTB.

Han vil ikke spekulere i om tyveriet skjedde ved hjelp av folk innenfra. Det er opp til politiet å etterforske og kommentere den type spørsmål. Han vil heller ikke bekrefte det nøyaktige antallet våpen som er blitt stjålet. NRK Dagsnytt meldte fredag at 123 våpen ble tatt, hvorav 66 AG-3-geværer og 42 Glock-pistoler.

Men Aamoth sier at han vanskelig kan se for seg hvordan det skal være mulig å bryte seg inn i de armerte og forsterkede våpenlagre som Forsvaret har på Jørstadmoen og flere hundre andre steder i landet. Disse såkalte kasunene er hvelv av forsterket betong, med doble ståldører og doble låser med beslag.

– Det skal mer enn et brekkjern til for å åpne disse, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag