*Nettavisen* Nyheter.

Skjerper straff for drap og voldtekt

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .

Justisminister Knut Storberget hever minstestraffene for drap, voldtekt og grov vold.

26.03.10 14:38

- Regjeringen foreslår å heve straffnivået for drap, annen grov vold og seksuallovbrudd med umiddelbar virkning, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding.

Proposisjonen er fremmet i fredag.

Skjerping som gir effekt nå
Regjeringen har i den nye straffeloven fått tilslutning til å skjerpe straffnivåene i den nye straffeloven, men mener det vil ta for lang tid å få straffene opp på ønskede nivåer om man skal vente til ikraftsetting av den nye straffeloven fra 2005.

For å få til en betydelig straffskjerping som gir full effekt allerede nå, foreslår regjeringen derfor endringer i gjeldende straffelov (straffeloven 1902) slik at de nye straffnivåene kan tre i kraft straks.

Minstestraffen heves
Minstestraffen heves fra 2 til 3 år for voldtekt, og for drap heves minstestraffen fra 6 til 8 år.

For andre volds- og seksuallovbrudd foreslås det en heving av den øvre strafferammen. I gjennomsnitt foreslås det å skjerpe straffene med rundt 30 prosent og for enkelte voldslovbrudd opp mot 50 prosent.

Klart ønske om å heve straffenivåene
Gjennom dette lovforslaget ivaretas Stortingets klart uttrykte ønske om å få straffnivåene for drap, annen grov vold og seksuallovbrudd oppjustert umiddelbart, heter det i pressemeldingen.

Høyesterett har i to storkammeravgjørelser fra november 13. november 2009 uttalt at domstolene plikter å følge opp et angitt straffnivå så lenge henstillingene om strengere straff knytter seg til en ikraftsatt lov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.