Skjønnhet under vann

Foto: Kjetil Greger Pedersen

12 dykkere fanget livet under vann med kamera. Se de fantastiske bildene.

05.01.07 08:14

Det er mer under vann enn du kanskje tror av både store og små dyr. I Norge har en rekke dykkere i fjor konkurrert om å ta det beste undervannsfotografiet. Nå er årsvinneren på Dykkersiden klar.

Se alle vinnerbildene nederst i saken.

Kjetil Greger Pedersen har fanget en Hyperid Amfipod som sitter på kanten av en liten glassmanet. Bildet er favoritten både til ekspertjuryen og de andre brukerne av nettsiden.

2mm
- Bildet er tatt ved Øygarden rett utenfor Bergen. Det lille dyret er i underkant av 2mm stort, ikke akkurat store greiene. I tillegg sitter det på kanten av en manet som svømmer i sjøen, forteller Pedersen til Nettavisen.

For å fange akkurat dette øyeblikket, tok det Pedersen to dykk og 200 eksponeringer. Og masse trening.

- Det gjelder å studere objektene, slik at en kan forutse hvordan dyret vil bevege seg, og samtidig få det i fokus. Dette bildet er ett av en større serie, sier han.

- Ivrig dykker har han vært siden 1990-tallet, men hadde noen år opphold. Nå er han bitt av basillen.

- De siste årene har jeg dykket og fotografert mest. Det vil jeg definitivt fortsette med. Det er det ingen tvil om, sier han.

For de teknisk interesserte så kan han opplyse at han bruket et Canon 350D med undervannshus, 100mm makrolinse og to blitzer.

Mange vinnere
I forbindelse med konkurransen ble det kåret en vinner i måneden. Pedersen var vinner av oktober, og ble altså kåret til det beste bildet. Han vant dessuten en av de andre månedene.

Jonas Thormar vant 3 måneder, og Toma Torjusen 2 måneder

Alle som deltok la inn bilder anonymt, og vinnerne ble kåret ved hjelp av en avstemning og en ekspertjury. Alle kunne dessuten levere inn tre bilder i hver kategori. Alle bildene er tatt i nordiske farvann, så sant ikke kriteriene i kategorien var spesielle.

Sitter du på fine dykkerbilder? Det er nye konkurranse i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.