RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt 17 skudd mot ranerne

Foto: Kristian Bruarøy, TV 2 Interaktiv
Sist oppdatert:
I en dramatisk historie i Politiforum forteller politibetjent Erik Håland hvordan han overlevde skuddvekslingen med Stavanger-ranerne der hans nærmeste sjef ble drept.

- Uten forvarsel skjøt jeg mot raneren som var ikledd fullt verneutstyr med skuddsikker vest, hjelm og skuddsikkert visir. Jeg måtte sikte mot beina for å forsøke å uskadeliggjøre ham, sier politibetjent Erik Håland til politiets eget fagblad.

Om morgenen 5. april var han blant de første tjenestemennene som ankom Domkirkeplassen. Han avfyrte til sammen 17 skudd mot ranerne, og ble selv beskutt av ranernes automatvåpen.

Med sin revolver skjøt trolig Håland flere skarpe skudd i oppdrag enn et samlet politi har gjort de siste ti årene, skriver Politiforum. Håland har mange års erfaring fra Politiets utrykningsenhet. Han har også vært med i farlige situasjoner som soldat i Kosovo. En krigserfaring han fikk bruk for i Stavanger sentrum.

- Lad opp
Håland var ute på patrulje da meldingene begynte å komme inn stykkevis over politiradioen. Etter en kort samtale med operasjonsleder forsto han alvoret i ranet.

- Med en gang skjønte jeg hva slags typer dette var, og beskjeden jeg ga til kollegaen var: “Lad opp”.

Håland kjørte bilen mot Domkirkeplassen i Stavanger sentrum. I passasjersetet satt kollegaen og ladet revolverne med seks skudd fra sitt eget belte. Dermed hadde Håland en fulladet revolver og tre fulle hurtigladere med patroner i beltet.

- Jeg ga full gass
Vernevestene lå fremdeles i bagasjen da den første væpnede raneren dukket opp.

- Da vi nærmet oss ransstedet i sentrum av Stavanger, stakk det plutselig frem en raner som holdt vakt. På fem meters hold siktet han rett mot bilen vår med en MP5. Jeg gav full gass, og vrengte bilen rundt nærmeste hjørne for å unngå å bli skutt, sier han til Politiforum.

Et kvinnelig vitne har tidligere fortalt TV 2 Nettavisen hvordan hun måtte kaste seg ned da ranerne åpnet ild mot politibilen.

Tjenestemennene gikk ut av bilen, tok på vernevestene og skilte lag for å gå hver sin vei rundt bygningen mot forsiden der ranerne var.

- Da jeg nærmet meg, ble jeg klar over en raner bevæpnet med en Mp-5 maskinpistol. Han hadde tatt oppstilling, og siktet mot hjørnet med butikken Hennes & Mauritz hvor min kollega ville dukke opp om få sekunder. Det var verken tid eller anledning til varselrop eller varselskudd.

I skuddlinjen
- Uten forvarsel skjøt jeg mot raneren som var ikledd fullt verneutstyr med skuddsikker vest, hjelm og skuddsikkert visir. Jeg måtte sikte mot beina for å forsøke å uskadeliggjøre ham, forteller Håland.

På 40 meters hold traff Håland raneren i låret. Et vitne skal ha overhørt raneren da ha skreket til sin kollega: ”Ta ham du”.

Vitne har forklart at den andre raneren løftet AG-3en mot Håland. Heldigvis hadde noe skitt kommet på siktet. Før raneren hadde fått fjernet dette, hadde Håland kommet seg i sikkerhet bak et hushjørne.

Håland ladet opp på nytt. Deretter rundet han hushjørnet og skjøt nye skudd mot de to ranerne som skjøt tilbake. Flere skudd traff et butikkvindu rett bak Håland. Det nærmeste skuddet bommet på hodet hans med 10 centimeter. Et skudd beregnet på ham traff en statue ved Domkirkeplassen.

Hørte kollega ble drept
I bakgrunnen hørte han ekkoet fra et tredje tyngre våpen. Han visste ikke da hvor det kom fra eller hvem den tredje raneren skjøt mot. I ettertid viste det seg at dette var skuddene som drepte hans sjef, utestedsleder Arne Klungland.

I skuddvekslingen kom en buss kjørende forbi mellom Håland og ranerne. Politibetjenten benyttet anledningen til å komme seg i dekning og lade om revolveren. En tredje gang gikk han fram fra hushjørnet. Da var ranerne iferd med å forlate stedet i sine biler. Han avfyrte seks skudd mot en mørk Ford Excursion.

- Jeg har ikke noe å være redd for
På spørsmål fra Politiforum om Håland vil være anonym sier betjenten følgende:

- Jeg har ikke noe å være redd for, det er ranerne og drapsmennene som skal være redde. Vi må ta et oppgjør med at politiet er de som skal gjemme seg, den politikken følger jeg ikke. Jeg har aldri hatt problemer med at kriminelle kjenner meg. De vet hvem jeg er og hva jeg står for.

Håland sier i ettertid at politiet bør være bedre væpnet og bedre forberedt for slike ran i fremtiden. Han ønsker ikke igjen å komme i en situasjon der politiet er dårligere utstyrt enn ranerne.

Her ser du ransbilene utenfor Norsk kontantservice mens ranet foregikk. På dette tidspunktet var Håland i skuddveksling med ranerne.
Her ser du ransbilene utenfor Norsk kontantservice mens ranet foregikk. På dette tidspunktet var Håland i skuddveksling med ranerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere