RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt bjørn - vil ikke betale

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Tre jegere dro til Canada og skjøt fem bjørner. Men turen var ikke vill nok, og nå krever de pengene tilbake.

En skikkelig bjørnehistorie rulles tirsdag og onsdag opp i Kristiansand tingrett. Hva er villmark? Og gjør det noe om man må passe på ikke å treffe oljeinstallasjoner når man skyter canadisk svartbjørn?

- Han trigget veidemannen i oss. Men i stedet for canadisk villmark campet vi ni minutter fra nærmeste småby og drev jakt mellom oljeinstallasjoner og tungtransport. Vi føler oss rundlurt. Det er flaut for oss, men fordi han ikke viser fnugg av ydmykhet, går vi rettens vei, sier de tre mennene fra Drammen og Fredrikstad til TV 2 Nettavisen.

De skjøt bjørn, er fornøyde med skinnet - men pengene vil de altså ha tilbake, ca. 70.000 kroner.

- Skulle vært fornøyde

Den 60 år gamle motparten har solgt hundrevis av jaktturer til nordmenn. Han møter tirsdag i Kristiansand tingrett. Juridisk sett handler det om brudd på Pakkereiseloven fra 1995, altså at jegerne ikke har fått hva de var lovet.

- De skjøt fem bjørner og skulle vært fornøyde. Men de var vanskelige, og en av dem var mer opptatt av å drikke øl enn å jakte, sier jaktoperatøren til TV 2 Nettavisen.

Tidagersturen bjørnejegerne klager på, foregikk i mai 2001, sammen med 13 andre jegere. Det året fraktet turoperatøren til sammen 75 nordmenn til Canada for å jakte bjørn.

Ført bak lyset
Anklagerne har kontaktet de andre som var på bjørnejakt i Canada med den 60 år gamle uføretrygdete turoperatøren fra Kristiansand det året. Flertallet skal ha følt seg ført bak lyset.

De reiste til og med tilbake til Canada for egen regning for å kunne dokumentere bilder for retten.

- Vi får nok aldri pengene tilbake, men denne mannen skal stoppes, sier hovedanklageren, en 42 år gammel salgsmann fra Fredrikstad.

- Som å ta godteri fra småunger

Bjørnejakthistorier fra Canada er kanskje ikke så spennende som mange tror. I stedet for å dra med børsa inn i skogen på jakt etter den canadiske svartbjørnen, blir jegere i Alberta-distriktet oftest kjørt i bil til foringsplasser. Der drives såkalt åtejakt, hvor man sitter og venter på bjørn som lokkes til stedet med korn og søtsaker.

I British Columbia er åtejakt forbudt.

Bengt Rundberget (45) fra Våler dro året etter.

- Det hadde ingenting med jakt å gjøre. Det var som å ta godteri fra småunger, sier Rundberget til TV 2 Nettavisen.

- Når vi forteller om turen til venner, legger vi ikke akkurat vekt på hvordan det foregikk. Alle har jo en drøm om å skyte bjørn, sier Bengt Rundberget.

Pur villmark
Anklagene mot bjørnejakt-selgeren er at han skal ha lokket med bjørnejakt i pur villmark, 20-30 mil fra folk og at kanopadling var inkludert. Vel fremme viste det seg at elva hadde vært tørrlagt i flere år.

- Jeg kan ikke ta ansvar for tørken, sier turoperatøren til TV 2 Nettavisen.

Etter beskjed fra turoperatøren leide en av deltakerne satelittelefon for 5000 kroner, siden han måtte være i kontakt med jobben sin én gang i uka.

Solgte virksomheten
- Det første jeg fikk se i leiren, var turoperatøren som ringte hjem til kona i Norge på mobilen sin, sier en av de opprørte jegerne.

Den 60 år gamle uføretrygde jegeren har nå solgt virksomheten. Han er samtidig siktet for store skatteunndragelser, og skal ha omsatt for 2,6 millioner kroner svart, bare i 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere