RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjøt ni skudd mot ranerne

Sist oppdatert:
Natt til mandag skjøt politiet mellom åtte og ni skudd mot de to ranerne i DnB NOR på Jessheim. Selv hevder Carlo Jeanette Hellevig (40), som fikk alvorlige skuddskader, at han ikke oppførte seg truende.

SEFO-etterforskningen (Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker) viser foreløpig at det ble avfyrt mellom åtte og ni skudd inne i DnB NORs banklokaler under politiaksjonen natt til mandag.

Sven-Erik Utsi (35) og Carlo Jeanette Hellevig (40), som er siktet for ransforsøk, var bevæpnet med en AG3 og en .45 kaliber pistol da de tok seg inn i banken. Ingen av deres våpen ble avfyrt. Regionssjef Åge Karlsen i SEFO, som leder etterforskningen etter skyteepisoden, vil ikke si om politiet ble truet av de to mennene.

Fengslingsmøte utsatt
Klokken 15 tirsdag, to timer forsinket grunnet sikkerhetsmessige årsaker, startet fengslingsmøtet mot Utsi og Hellevig. Påtalemakten vil ifølge politiadvokat Fredrik Rieber-Mohn begjære de to varetektfengslet for fire uker, i full isolasjon med brev og besøksforbud.

Hellevigs forsvarer, advokat Marius Dietrichson, kommer i forkant av fengslingsmøtet med kritikk av påtalemakten. Han hevder han har ikke fått innsyn i noen deler av etterforskningen og har kun en kort samtale med sin klient å bygge saken på.

- Truet aldri politiet
Dietrichson kritiserer også politiets aksjon på Jessheim. Hans klient ble skutt i begge lårene. Utsi ble skrevet ut fra sykehus mandag etter å ha fått behandling for skuddskader i den ene hånden og baken.

40-åringen er fremdeles sengeliggende og behandles for skadene han ble påført under aksjonen. Han var ute av stand til å møte til fengslingsmøtet. Dietrichson tror Hellevig blir liggende på sykehus i en tid fremover.

- Etter samtaler med min klient må jeg reise spørsmål om grunnlaget for politiet å avfyre i prinsippet to dødelige skudd mot min klient under aksjonen, sier Dietrichson til TV 2 Nettavisen.

Den ene kulen var like ved å treffe den ene hovedpulsåren i låret til Hellevig. Dietrichson minner på at politiet ifølge loven kun har lov å avfyre skudd dersom det er fare for politiets eller andres liv og helbrede.

- Ut i fra det lille jeg har fått vite om saken, synes det tvilsomt at dette var situasjonen. Min klient har forklart at han verket skjøt eller truet politiet, sier Dietrichson til TV 2 Nettavisen.

Vil ikke gi politiet karakter
Åge Karlsen i SEFO ønsker ikke å kommentere hvorvidt politiaksjonen på Jessheim i helgen var vellykket eller ikke.

- Det er ikke min jobb å dele ut karakterer. Vår oppgave er å undersøke om det har skjedd noe ulovlig eller lovstridig. Det er et langt sprang mellom lovlydighet og en vellykket aksjon, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

I går ble Karlsen kritisert av høyesterettsadvokat Tor Erling Staff for å ha forhåndskonkludert med at aksjonen var vellykket. Karlsen sier kritikken beror på en misforståelse.

- Jeg kan ikke huske å ha gitt uttrykk for dette. Jeg kan ha blitt feiltolket eller utrykt meg uheldig. Jeg har uansett som målsetning å ikke ta standpunkt i saken, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

Han vet foreløpig ikke når etterforskingen blir avsluttet og når han overleverer sin innstilling til Statsadvokaten.

TV 2 Nettavisen følger fengslingsmøtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere