RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjulte seg i Stavanger etter ranet

Sist oppdatert:
- Det var de to verste ukene i mitt liv, skriver David Toska om ukene etter dødsranet.

Allerede ransdagen 5. april 2004 oppsøkte politiet leiligheten til David Toska i Oslo. Etterretningsinformasjon gjorde at politiet allerede da mistenkte Toska for å ha deltatt i ranet. Først måneder senere skulle etterforskerne bli klar over at en av hovedmennene bak drapsranet i Stavanger gjemte seg bare kilometere fra åstedet i hele to uker etter ranet.

Tidligere har det vært kjent at både Nokas og politiet i Stavanger hadde blitt tipset om at noen planla et ran i Stavanger. Informasjon TV 2 Nettavisen sitter på, tyder også på at politiet allerede før ranet hadde fått navngitt Toska som involvert i ransplanene.

TV 2 Nettavisen har tidligere gjengitt Toskas egen forklaring om ranet på Norsk Kontantservice i Stavanger. I forklaringen forteller Toska at han og de andre ranerne gikk hver sin vei etter at de hadde tent på ransbilene i Sørmarka, bare minutter etter at de under dramatiske omstendigheter hadde kjørt fra Domkirkeplassen utenfor Nokas.

Så de første tv-sendingene
Toska har fortalt at han la fra seg alt ransutstyret i Sørmarka og forlot stedet. Rundt 11-tiden ankom han sin leilighet i Smeaheia. Han satte på tv-nyhetene og så en ekstra nyhetssending med pressekonferanse fra Stavanger ransdagen. Der fortalte de at en politimann var blitt drept i ranet.

- Da jeg hørte dette gikk jeg rundt og rundt i stuen og tok meg til hodet. Jeg hadde en veldig vond følelse og den varte hele uken. Jeg var ikke meg selv i den tiden. De to ukene jeg bodde i Smeaheia etter ranet var de to verste ukene i mitt liv, har Toska fortalt til politiet.

Orket ikke mer
Rekkehusleiligheten med adresse Skjeneholen i Smeaheia var en av to leiligheter som ranerne disponerte. I den andre leiligheten, som blant andre Kjell Alrich Schumann disponert, lagret ranerne våpen, klær og utstyr som ble brukt under ranet. Leiligheten i Smeaheia ble leid av samboeren til Toska da de to flyttet til Stavanger høsten 2003. Det var i denne leiligheten Toska bodde da han begynte å planlegge ranet mot Nokas i Stavanger. TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om hvordan han fikk ideen til Nokas-ranet.

I to uker etter ranet bodde Toska i rekkehuset i Smeaheia. I denne perioden hadde Toska besøk av sin samboer som hadde oppholdt seg i Oslo da selve ranet skjedde. Etter to uker orket han ikke å være i Stavanger mer og reiste til Oslo.

«Dette er bare vondt»
Toska oppholdt seg på Østlandet i to til tre uker, og skal ifølge sin egen forklaring ha vært på Østlandet da politiet gikk til storaksjon mot et platestudio og en leilighet i Gamlebyen i jakten på ham.

I denne perioden skal han ha hatt litt kontakt med noen av de som deltok i ranet. Ingen av dem hadde noen god følelse etter ranet der politimann Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

«Dette er bare vondt. Jeg lurer på når det blir bedre» skal en av ranerne ha sagt til Toska. «Disse pengene kommer jeg ikke til å få noen glede av» skal en annen ha sagt ifølge Toska.

Etter oppholdet på Østlandet reiste Toska ut av Norge med bil. Flukten endte som kjent i Spania.

Toska og samboeren, som tidligere var siktet i saken, flyttet til Smeaheia utenfor Stavanger i slutten av 2003. Toska har selv fortalt at han ønsket å komme vekk fra Østlandsområdet for ikke å bli tatt av politiet som på den tiden etterforsket Øye-saken.

Oppe til langt på natt
Det var Toskas samboer som sa opp leiligheten i Smeaheia. Det skjedde først i mai 2004, etter at hun og Toska hadde reist ut av landet, leiligheten ble sagt opp over telefon fra utlandet og 30.000 kroner ble satt inn på kontoen til eieren av leiligheten. Omtrent på den tiden da David Toska ble offentliggjort som en av de etterlyste ranerne.

Naboer til Toska og samboeren har beskrevet dem som tilbaketrukne. En av naboene opplevde dem også som noe fattigslige og fikk ikke dette til å stemme med utleieprisen på 10.000 kroner i måneden.

Selv om Toska og samboeren hadde lite kontakt med sine naboer, hadde de mange gjester på besøk. En nabo forteller at det stadig var forskjellige menn på besøk i leiligheten, og at de satt oppe i kjøkkenet til sent på natt. I sine notater forteller Toska selv at han hadde flere, men korte, besøk fra venner i Oslo. Flere av disse luftet han sine ransplaner med, og flere av de besøkende er i dag å finne blant de tiltalte i Nokas-saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere