Gå til sidens hovedinnhold

Skogbrann i Ryfylke har blusset opp igjen

Mandag måtte brannvesenet rykke ut til flere skogbranner.

Politiet og brannvesenet hadde i helga sin fulle hyre med å få folk til å respektere forbudet mot bruk av åpen ild i marka og skognære områder. Årsaken er åpenbar. Langvarig tørt og varmt vær har skapt ekstrem skogbrannfare over store deler av Sør-Norge.

LES OGSÅ: - Det siste vi trenger nå er en stor brann i marka forårsaket av en engangsgrill

Også denne uka er det meldt om ekstrem skogbrannfare, og brannvesenet måtte mandag rykke ut til flere skogbranner.

Skogbrann i Ryfylke

En skogbrann som brøt ut søndag på øya Ombo i Ryfylke blusset opp igjen mandag. To helikoptre og 30 brannfolk har jobbet på spreng for å slokke flammene.

Brannvesenet meldte ved 22-tiden søndag at de hadde skogbrannsituasjonen på Ombo under kontroll. I løpet av natt til mandag blusset imidlertid en del av flammene opp igjen, og situasjonen var mandag ettermiddag kun «delvis under kontroll».

– En del av de flammene som blusset opp igjen i natt, de har vi fått slokket, men vindretning og sterkere vind kan føre til at det blusser opp igjen, sier innsatsleder Svein Knudsen i brannvesenet til NRK.

Ifølge rikskringkasteren har to helikoptre fløyet i skytteltrafikk i løpet av dagen for å slukke brannen, som har spredd seg i ulendte terreng ved Eidssund på vestsiden av øya Ombo i Ryfylke. Rundt 30 brannfolk har også vært i sving mandag, sammen med sivilforsvaret, folk fra Hjelmeland kommune og bønder med gjødselvogner.

Nils-Erik Haagenrud, brann- og redningssjef i Rogaland, har jobbet i brann- og redningstjenesten i over 30 år, i ulike deler av landet. Han sier han aldri har opplevd lignende brannfare som nå.

– Det er en ekstrem situasjon. Skogbrannindeksen på Sola er på 240. «Meget stor fare» er fra 70 og oppover, sier han til NRK.

Til Stavanger Aftenblad opplyser brannvesenet at de foreløpig ikke vet noe om brannårsaken.

Skogbrann på Sunnmøre

Brannhelikoptre rykket mandag ettermiddag ut på en gressbrann som har spredd seg på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal mandag. Brannen truer foreløpig ikke bebyggelse.

Likevel informerer politiet i Møre og Romsdal øyas innbyggere om at evakuering kan bli aktuelt.

– Evakuering vurderes fortløpende, men er per nå ikke aktuelt, skriver de på Twitter.

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15-tiden mandag. Siden da har den spredd seg både oppover og bortover over et forholdsvis stort område, i det som beskrives som bratt terreng.

Brannvesenet har slitt med å få kontroll over flammene, og måtte etter hvert be om bistand fra brannhelikoptre. Ved 16-tiden ankom helikoptrene, som er i gang med å bistå slukningsarbeidet.

Ettersom brannen beveger seg oppover i terrenget, står en signalmast på toppen av et fjell i området i fare for å bli skadd av flammene.

– Dette kan gå utover mobil- og TV-signaler i området, skriver politiet.

Skogbrann i Trysil

Etter omfattende slukningsarbeid har brannvesenet fått kontroll skogbrannen i Trysil. På et tidspunkt var brannen 250 meter bred og 70 meter lang.

Nødetatene rykket ved 14.45-tiden mandag ut til en skogbrann i Ljørdalen, ikke langt fra svenskegrensa i Trysil-området.

Brannen spredde seg raskt ettersom området er preget av gammel og tørr skog. På et tidspunkt dekket brannen et område som var om lag 250 meter bredt og 70 meter langt.

Etter intensivt slukningsarbeid kunne imidlertid brannvesenet ved 17.30-tiden mandag melde at de hadde kontroll, og at de drev med etterslukking, skriver NRK.

Politiet opplyste allerede tidlig i brannforløpet at det ikke fantes noen hytter eller hus i området.

Brannvesenet fikk bistand fra fredsinnsatsgruppen (FIG) og Trysil kommunes skogbranngruppe.

Kommentarer til denne saken