RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får ikke bistand - kø på helikopter

Skogbranner flere steder etter lynnedslag - over 100 skogbranner i Sør-Norge

Bildet er tatt av skogbrannhelikopteret over Nissedal. Foto: Skogbrannhelikopteret
Bildet er tatt av skogbrannhelikopteret over Nissedal. Foto: Skogbrannhelikopteret
Sist oppdatert:
Det brenner i skogen en rekke steder i Sør-Norge. Mange av brannene skyldes trolig lynnedslag, og lynnedslagene hindrer slukningshelikoptre.

Over 100 skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

Det store antallet skogbranner er fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark og Oppland. Det opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK.

Som følge av situasjonen er antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra elleve til 16. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Arbeidet har vært krevende i løpet av ettermiddagen. Helikopterbistand er avhengige av at tordenværet gir seg, men brannvesenet lokalt er ute og gjør en stor innsats sammen med sivilforsvaret, sier avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet, Anne Rygh Pedersen, til NTB.

Stort antall branner

Pedersen sier at lynnedslag kombinert med svært tørre forhold, er årsaken til situasjonen.

110 Agder skriver at det er 30 pågående skog- og krattbranner i Agder. Disse brannene er ifølge Agderposten blant annet i Åmli, Froland og Birkenes. I Telemark var det torsdag ettermiddag branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Den sistnevnte brannen betegnes av politiet som særlig alvorlig.

– Den er den eneste brannen vi er involvert i. Brannen befinner seg øst for Notodden, og bebyggelse står ikke umiddelbart i fare, men flammene er i nærheten av E134. Brannvesenet har spurt om ekstra ressurser for å håndtere den, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt.

Ventetid på nødtelefoner

Gunnerød opplyser om et stort antall meldinger om branner, men at meldingene ofte dreier seg om branner som allerede er meldt inn. 110-sentralen hadde i ettermiddag så mange henvendelser at de ikke kunne kommentere situasjonen overfor NTB.

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Senere meldte også Agder politidistrikt om ventetid på nødtelefonen, mens Vestviken 110 skrev at brannvesenet måtte prioritere henvendelser fortløpende.

– Spredt overalt

Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om noen av de 15 brannene i Østfold.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

Aftenposten skriver at det torsdag ettermiddag var fire brannhelikoptre i sving.

- Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sier pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

Ifølge NRK er det snakk om minst 57 branner totalt i Sør-Norge, skriver Oppland Arbeiderblad.

Får ikke bistand

Telen melder om to branner sør for Elgsjø i området rundt Velen.

Brannen skal være mellom E134 og jernbanelinja. Brannen har trolig oppstått på grunn av lynnedslag.

Politiet skriver i en melding på Twitter at det er foreløpig uvisst brannomfang og nødetater er på vei. Sivilforsvaret er kaldt ut for å styrke brannberedskapen syd for Elgsjø.

Brannvesenet får ikke tak i bistand da det er kø på helikopter, skriver avisa. 

Flere meldinger

Det meldes om flere skogbranner i Telemark, Buskerud, Østfold, Oppland,  Hedmark og Agder etter tordenvær og lynnedslag torsdag.

- Politiet har fått melding om lynnedslaq både i Telemark, Vestfold og Buskerud. Dette har medført brannutvikling i skogen. Uvisst brannomfang. Nødetater på vei, skriver politiet i Sør-Øst klokken 15.30.

Se løpende meldinger fra politidistriktene nederst i saken.

I grenseområdet mellom Nissedal og Drangedal brenner det minst seks steder.

Ifølge Telemarksavisa fikk brannvesenet en rekke meldinger om skogbranner torsdag ettermiddag.

– Det er minst seks skogbranner i grenseområdet mellom Nissedal og Drangedal, sier Jørn Ufs ved 110-sentralen i Telemark.

En mann som befinner seg i Bjønntjønn hyttefelt mellom Gautefall og Treungen i Nissedal kommune, forteller at brannene er faretruende nær hyttefeltet.

Ifølge VG er snakk om tre i Nissedal, tre i Drangedal, én i Tokke, én i Vinje og én i Siljan.

Lynnedslag

I Agder melder politiet klokken 15.20 at det er flere branner, blant annet i Åmli, Birkenes, Evje og Bygland.

- Brannvesenet har rykket ut på en rekke skog-/krattbranner. Årsaken til disse er etter all sannsynlighet lynnedslag.

Så langt er ikke omfanget avklart, og politiet har ikke rykket ut.

- Men situasjonen overvåkes, og det vurderes fortløpende.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.

Brann i Hof

En tipser ringte politiet om brannen. Omfanget er foreløbig ukjent, opplyser operasjonsleder Erik Gunnerød i Sør-øst politidistrikt.

Området der det brenner er Grenneslinna, like sør for Sundbyfoss.

Politiet har fått melding om lynnedslag både i Telemark, Vestfold og Buskerud. Dette har medført brannutvikling i skogen. Uvisst brannomfang. Nødetater på vei, melder operasjonsledelsen like før klokka 15.30, skriver Tønsberg Blad.

Sliter med å skaffe mannskaper

Brannsjef Tore Metveit forteller til Telemarksavisa at det er fire branner i i hans kommune, mens det er én brann i Vinje og en i Tokke.

- Den mest prekære er nok en brann ved Heimdal, forteller brannsjef Metveit. Der er omfanget foreløpig uvisst på grunn av mye røyk og flammer.

Brannsjefen sliter dessuten med å få nok mannskaper til å slukke alle brannene. Han forteller at skogbranntroppen er kalt inn.

Skogbrannhelikopteret opplyser på Twitter klokka 13.43 at de er på vei til Nissedal med to maskiner for å bistå i slukkingen.

Følg saken i Telemarksavisa her

- Faretruende nær hyttefeltet

Thomas Ulseth befinner seg på Bjønntjønn hyttefelt, og sier til TA at brannene allerede er faretruende nær hyttefeltet.

- Det er vanskelig å si sikkert, men det ser ut som om brannen er noen hundre meter unna de første hyttene i hyttefeltet.

Han forteller til TA at han kan se røyken fra to forskjellige branner fra der han står.

Lyner fortsatt

- Det er knusktørt her. Det kom litt regn tidligere, men det tørket opp med det samme. Det er trolig lynnedslag som står bak brannene i området, og Ulseth forteller til TA at det fortsatt lyner på stedet.

Det var ved 12-tiden, torsdag ettermiddag, at brannvesnet meldte om skogbrann i nærheten av Hauklifjell på Lia/Gautefall. Kort tid senere kom meldingen om at Nissedal brannvesen hadde rykket ut etter melding om skogbrann etter et lynnedslag.

Brannvesenet har altså per nå fått melding om til sammen seks branner i området. TA har foreløpig ikke fått bekreftet av brannvesenet hvor omfattende brannene skal være.

En TA-tipser forteller at Skagerak Energi skal ha koblet ut strømnettet på grunn av lynnedlsag og branner i området. Dette skal ha hatt en innvirkning på rundt 1500 husstander.

I Hedmark melder Innlandet politidistrikt om skogbrann i nærheten av fylkesvei 30 ved Øymoen i Tynset. Omfanget er ukjent og brannvesenet er på tur til stedet, melder politiet.

I Buskerud melder Laagendalsposten om skogbrann på Lofthus nord for Veggli.

Beredskap på grensa

Bare Halden brannvesen har siden klokka 14.30 rykket ut på i alt fem skogbranner. Man har kontroll på fire av dem.

– Det har vært fem skogbranner i vårt distrikt nå. En av dem er på Bokerød ved Kornsjø, og den er nå slukket. Vi har også kontroll på brannene på Stenrød, Bjørkebekk og Rokkesletta, sier brannsjef Ole Christian Torgalsbøen til HA.

– En brann i Ør-området har vi nettopp rykket ut på, og vi kjenner foreløpig ikke omfanget av brannen,

Brannene skyldes sannsynligvis lynnedslag, skriver Smaalenenes Avis.

Brannvesenet er i ekstra beredskap langs hele grensen nå på grunn av tordenvær.

– Vi har hatt alle tilgjengelige mannskaper ute, og det er også kalt inn tilgjengelig ekstra personell. Vi har også opprettet en koordineringsstab på brannstasjonen for å få oversikt, sier brannsjefen.

Ser røyk på Kvamsfjellet

På Kvamsfjellet i Glitterdalen i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen er det meldt om skogbrann. Innlandet politidistrikt meldte klokka 13.13 at omfanget er ukjent, men at politi og brannvesen er på vei.

Ifølge gd.no ser folk i Glitterdalen kraftig røykutvikling.

På Rakkestad i Østfold meldes det om skogbrann ved Strømfossveien 826. Brannvesenet på stedet. Politiet på vei. Klokka 14.11 melder politiet at brannvesenet har kontroll på denne brannen.

I Rendalen meldes det om skogbrann ved Spekedalssætra. Ukjent omfang. Brannvesenet til stedet, melder politiet klokka 13.35.

I Sør-Aurdal meldes det om lynnedslag som har forårsaket branntilløp sør for Bagn. Brannvesenet er på tur til stedet, melder Innlandet politidistrikt klokka 13.37. Litt senere melder politiet at det ikke er noen brann på stedet nå.

- Flaks at det ikke ble storbrann

Like før klokken halv ti torsdag morgen melder 110-sentralen på Twitter om at brannvesenet er på vei til Storavatnet som ligger mellom Seim og Hundvin i Lindås.

Brannvesenet hadde fått melding om et mulig forlatt bål.

– Potensialet for at dette kunne ha blitt en større sak enn det nå ble er helt åpenbart til stede slik de typografiske forholdene er på stedet med mye tett skog. Bålet var tent opp inne i en granskog, sier vakthavende brannsjef i Lindås, Meland og Modalen brann og redning til Avisa Nordhordland.

Han minner om at folk alltid skal være aktsomme selv om det ikke er bålforbud.

–  Vi definerer dette som særdeles uaktsomt. Det var kun flaks som gjorde at dette ikke utviklet seg til en større brann, og da ville vi hatt en brann som var minst like stor som den vi har holdt på med i fire døgn på Vikanes. Vi i brannvesenet er rett og slett sjokkert over at det blir tent opp bål på denne måten så mye medieoppmerksomhet som den brannen har fått, sier Hauge til Avisa Nordhordaland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere