LARVIK (Nettavisen): - Dette er en ekstrem situasjon. Skogbrannfaren er veldig, veldig høy, og det vil vedvare i lang tid framover, sier pressevakt Anders Høvik i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Nettavisen fredag morgen.

Les også: 11.000 lynnedslag torsdag - mer tordenvær kommer

I Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder er det skogbrannfare på høyeste nivå i samtlige eller de fleste kommuner. Situasjonen er også kritisk i en rekke kommuner i Hedmark, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. (Se illustrasjon og spesialvarsel på yr.no)

Les også: Over 100 skogbranner i Sør-Norge

- I dialog med Forsvaret

Høvik opplyser at ressursene i brannberedeskapen i Norge nå utnyttes for fullt gjennom det kommunale brannvesenet, Sivilforsvarets innsatsgrupper og brannhelikoptrene, men at de sivile ressursene fortsatt strekker til.

- Vi er i dialog med Forsvaret, og de står klare til å bistå hvis vi trenger dem, men de sivile ressursene er ikke uttømt, sier Høvik.

Fem brannhelikoptre i innsats

Fredag klokka 10 er fem av brannhelikoptrene i innsats; ett i Lunde i Telemark, to på Hægebostad i Vest-Agder og to i Akershus.

Norge har i alt 16 brannhelikoptre i beredskap nå. Det er langt høyere enn det pleier å være.

- I en normal situasjon klarer vi oss med ett brannhelikopter, så det sier noe om hvordan situasjonen er nå at vi har så mange i sving, sier Høvik.

Helikoptrene er stasjonert ulike steder på Østlandet og flyttes rundt relativt ofte ettersom skogbrannsituasjonen utvikler seg.

- Terskelen for å sette inn skogbrannhelikopter er lav. Hvis lokal brannnvesen ber om bistand, så får de hjelp - så sant helikopteret kan fly. I går hadde vi en situasjon med lyn og torden som satte begrensninger.

Sivilforsvaret i innsats 15 steder

Sivilforsvarets innsatsgrupper har vært mye brukt de siste dagene, opplyser Høvik.

- Akkurat nå er de i innsats 15 steder og bistår lokalt brann- og redningsvesen, sier Høvik.

Fredag formiddag var Sivilforsvaret i innsats to steder i Aust-Agder, sju steder i Telemark, to steder i Oppland, to steder i Vest-Agder, i Hedmark og Vestfold.

Meteorologisk institutt beregner skogbrannfaren og utsteder varsel om skogbrannfare. Det gjør de blant annet på bakgrunn av nedbør, lufttemperaturer og luftfuktighet.

De nærmeste dagene er skogbrannfaren betegnet som meget stor og er satt på høyeste nivå - rødt - i over 50 kommuner i 13 fylker.

Du finner oversikten på Yrs spesialvarsel her.

Hvordan blir været i Norge? Se løpende meldinger fra Meteorologisk institutt på Twitter her: