RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skoleelever slipper Pirquet-prøven

En ny, internasjonalt godkjent metode for å undersøke tuberkulosesmitte tas i bruk på norske skoler til sommeren. Det betyr slutten for Pirquet-prøven.

Norge skal fra 1. juli gå over fra å benytte Pirquet-metoden, til den internasjonalt anvendte Mantoux-metoden ved undersøkelse for tuberkulosesmitte. Det har Sosial- og helsedirektoratet og Nasjonalt folkehelseinstitutt bestemt. Folkehelseinstituttet har nå sendt brev til landets kommuneleger, ledende helsesøstre, tuberkulosekoordinatorer og lungeavdelinger ved sykehusene for å informere om overgangen.

Norge har som eneste land i verden brukt Pirquet-metoden. Behovet for internasjonal standardisering gjør imidlertid at det nå er på tide med en ny metode som praktiseres likt over landegrensene.

- Det er uhensiktsmessig for Norge å benytte metoder som ikke er sammenlignbare med resultater fra andre land. Det kommer stadig flere tilbakemeldinger på at resultater fra tuberkulinundersøkelse med Pirquet-metoden ikke godkjennes internasjonalt, med de vanskeligheter det medfører for dem som er involvert, heter det i brevet.

Mantoux-testen blir satt på samme måte som en BCG-vaksine, med et sprøytestikk under huden.

Norsk helsepersonell vil i løpet av våren få opplæring i avlesning av resultater av den nye testen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere